Lantbruk

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

Blandat

Erik Johansson

Johanna Herrlin

Skånesemin

Bonde Olssons i Äspinge

Folke Lindèn

Klockaregården Hörby Nr 3

Thorshill

Bostället (Hörby)

Grisar

Kor

Carlsfält

Hästar

Okända

 

   Bostället (Hörby)

Foto: Ateljé Uggla

Hörby

Riksdagsman

Janne Nilsson, född 17 maj 1882 i Hörby, Malmöhus län, död 9 dec. 1938, var en svensk politiker tillhörande bondeförbundet som var försvarsminister 1936 – 1938. han var gift med Anna Nilsson med vilken han fick fyra döttrar och en son.
Efter lantbruksstudier flyttade Nilsson till USA där han arbetade 1905–1911. Han var ordförande i Hörby landskommuns kommunfullmäktige 1919–1934, ordförande i Hörbyortens mejeriförening, ordförande i Skånska andelsslakteriföreningen, ordförande i Skånska slakterikartellen, ordförande för styrelsen för Jordbruksbankens avdelningskontor i Hörby. 1922 blev Nilsson ledamot i riksdagens andra kammare för Bondeförbundet.

   
På länken här under från Riksarkivet får du veta det mesta om Janne Nilsson, försvars ministern från Hörby.
https://sok.riksarkivet.se/sbl/mobil/Artikel/8953
   

Janne Nilsson med familj Hustru Anna döttrarna Emmy Signe Elsa Kerstin samt sonen Nils Martin år 1936.
Bild ID: TAB_0182

   
   
Janne Nilsson och tjänstefolk  

Brita och Henrik Håkansson berättar om deras tid hos Janne på Bostället. Brita är född 1917 i Råby och Henrik 1912 i Slagtofta Brita arbetade hos Janne och Anna åren 1933-1936. Och Henrik 1935- 1937.
Henrik arbetade på en gård i Stehag och hade fått reda på att Janne sökte arbetskraft. Henriks första kontakt blev med Anna men Janne hade låtit höra av sig till Henriks mor att han var välkommen till Bostället för att diskutera anställning. Henrik kom till Bostället en söndag och gamle Hallberg på Heåkra sitter och diskuterar med Janne på kontoret. Henrik blir väl mottagen och bjuden på kaffe tillsammans med Hallberg. Efter kaffedrickningen går Janne och Henrik tillbaka till kontoret. Janne behöver dels en dräng och dels en fördräng. Henrik anser att drängplatsen förefaller mest intressant med Janne insisterar på att Henrik är lämplig som fördräng. Janne vet mycket väl att Henrik som 10 åring blivit faderlös och att familjen gjort sig känd såsom en arbetsam familj. Janne anställer Henrik som fördräng och som dräng kom att anställas en person som hette Jan Malmros.
På Bostället flöt arbetet lugnt och fint. Ingen visste när Janne uppenbarade sig. Han kunde komma med nattåget till Höör och vara hemma klockan 4 på morgonen. Förvaltare Lindell på Fulltofta körde och hämtade honom ibland annars gällde Hörby Taxi som fick äran. Första julen berättade Janne sin livs historia. Det som för Henrik framstår som det värdefullaste minnet är Jannes första plats i Amerika. Janne hade fått arbete på en farm. Farmaren kallade Janne för Jan. ”Jan gift dig med en fattig flicka. Mari kan vara jäklig ibland men hon månar om oss lagar mat och våra kläder.” Det var innan Janne började sin karriär inom rallarlivet. På en enkel fråga om Henrik och Brita träffades på Bostället så blir svaret ett nyförälskat leende dem emellan. Så gissa själv.

Janne hade 24 mjölkkor 8 arbetshästar 2 fölston svin ungdjur unghästar och en stor S:t Bernhardshund. Djuren skulle skötas väl och Janne visade stolt upp dem när till exempel folket från Bramstorp kom på besök. Janne uppmanade Henrik att köpa hem kraftfoder till korna och skrovning till svinen. Stallen skulle vara utgödslade innan mjölkningen fick påbörjas. Det skulle se prydligt ut på Hörby Boställe och det gjorde det också. SLU anordnade plöjningstävling på Hörby Boställe. Henrik har en ansenlig prissamling från praktiska tävlingar. När Janne var hemma såg han till att töserna och Nisse hjälpte till med betgallring potatisplockning och skördearbete. När Janne inte var hemma fick Henrik ta kontakt med ungdomarna detta tillhörde inte Henriks trevligaste uppdrag. Henrik upplevde inte att ungdomarna var entusiastiska inför slitet på åkern. Janne föreföll enligt Henrik mera krävande gentemot sina barn än andra anställda. Jannes almanacka hade inte många luckor den var i det närmaste ständigt fulltecknad. Men han var intresserad av jordbruksdriften och diskuterade igenom vad som skulle sås på våren och hur mycket gödning som skulle köpas. Anna sa ”pågar tro inte utan att Janne tänker på oss här hemma varje dag även om han har mycket att göra.” Anna var en underbar människa säger Brita och Henrik och nickar instämmande. Alla levde gott på Hörby Boställe. Mycket var nog mor Annas förtjänst. Enligt Henrik var Janne med i alla möjliga föreningar och sammanslutningar. Brita borstade Jannes skor och fyllde på snusdosan från ett buffertlager i källartrappan. Brita och mor Anna bakade kakor till det gästfria huset. Brita serverade när det var celebert besök på Bostället. Efteråt brukade hon få dricks av Janne.

När Janne skulle ut och valtala satt Janne och sekreteraren Emmy i gavelrummet och plitade ihop talen. Hela familjen ställde tydligen upp för försvarsministern. När Janne hade blivit försvarsminister flög flygplanen speciellt lågt över Bostället. Det var mycket spännande vid valet 1936. Janne Emmy fjärdingsmännen Johan Svensson och Alfred Andersson var samlade på Bostället. De lyssnade på radion och Emmy skrev upp resultaten. Det var varmt den hösten Signe och Nils- Martin badade i Ringsjön den 20 september 1936 Alla ställde upp för Janne Anna barnen tjänstefolket på Hörby Bostället.

Text: © Bodil Pedersen
Källor: Kommunal Historia Hörby

Revy i Hörby med skådespelaren Eric Gustavsson till höger som spelar Janne Nilsson, som står till vänster.
Bild ID: TAB_0185

 

 

Gården Bostället eller Hörby nr 7.  Bild ID: Bostallet_04.

Gatuskylten Janne Nilssons väg vid allén som en gång fanns och gick upp till gården.
Bild ID: Bostallet_16. Foto: © Bodil Pedersen.

Kommunal Historia Hörby.
På omslaget av boken är det Janne Nilsson.

   
   
Bostället med Janne Nilsson  

Idag är där inte många som minns honom och knappast gården heller som försvann i början av 1980-talet. Det finns en gata uppförd med hans namn där gården och hans marker var.

Janne Nilsson var stadsriksdagsman och innehade många politiska uppdrag.
han var född den 17 maj 1882 - död den 9/12 1938
Hustrun Anna Nilsson född den 20/9 1888-död den 30/9 1960
De fick tre döttrar Emmy Signe och Kerstin samt sonen Nils.

Janne Nilsson var svensk politiker tillhörande bonde förbundet och försvarsminister år 1936 till sin död 1938.
Efter lantbruksstudier emigrerade han till USA där han var från år 1905-1911. Han försörjde sig omväxlande på lantbruk och järnvägsarbete och blev rallarbas när han var i USA. Han tillbringade även tid i Kanada och Alaska.
När han återvände till Sverige flyttade han till Hörby gården Bostället med beteckning Hörby nr 7 där han bildade familj.
I Hörby hade han flera uppdrag som ordförande så som
Hörby landskommun kommunalfullmäktige år 1919-1934.
Hörbyortens mejeriförening
Skånska andelsslakteriförening.
Skånska slakterikartellen.
Jordbruksbankens avdelningskontor i Hörby.

År 1922 blev Janne Nilsson ledamot i riksdagens andra kammare för Bondeförbundet Centerpartiet.
År 1936-1938 Blev han Sveriges försvarsminister fram till sin död.

Stadsrådet Janne Nilsson vilar på Hörby kyrkogård där det är rest en hög sten med hans siluettbild och på stenen står det
Sveriges Jord och Sveriges Frihet
Han Sin Varma Kärlek Bar.
© Bodil Pedersen

Porträtt av Janne Nilsson.
Bilden hämtad från Wikipedia.
Foto: Ateljé Uggla
Bild ID: Bostallet_06.

   
   
 

Statsrådet Janne Nilsson Hörby. Död 1938.
Bild ID: GATO_089


Statsrådet Janne Nilsson Hörby. Död 1938.
Bild ID: GATO_ 232
   
   

Utomhusbild som visar en officersexamen på Ljunbyhed. Försvarsministern Janne Nilsson har träffat en bekant på Ljungbyhed, korpral Andersson från Hörby och ses i glatt samspråk honom.
Bild ID: Janne_Nilsson_01

 
   
   

Janne Nilsson, född 17 maj 1882 i Hörby, Malmöhus län, död 9 december 1938, var en svensk politiker tillhörande Bondeförbundet som var försvarsminister 1936–1938. Han var gift med Anna Nilsson med vilken han fick fyra döttrar och en son.

Efter lantbruksstudier flyttade Nilsson till USA där han arbetade 1905–1911. Han var ordförande i Hörby landskommuns kommunfullmäktige 1919–1934, ordförande i Hörbyortens mejeriförening, ordförande i Skånska andelsslakteriföreningen, ordförande i Skånska slakterikartellen, ordförande för styrelsen för Jordbruksbankens avdelningskontor i Hörby. 1922 blev Nilsson ledamot i riksdagens andra kammare för Bondeförbundet.
Källa: Wikipedia.

   
   

Janne Nilssons gård
Bild ID: TAB_0184

   
   


Stallängorna vid Bostället i Hörby.
Bild ID: GATO_318
   
   


Källa: Svenska Gods och Gårdar 1944
Bild ID: /Bostallet_001_GoG1944.
   
   

Till vänster Janne Nilsson med Kungligheter prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla föräldrar till vår kung Carl XVI Gustav.
Fotot tagit mellan år 1936-1938. Bild ID: Bostallet_13.

   
   

Janne Nilsson med sin hund och trogne följeslagare i trädgården på Bostället. foto från Hörby museum fotoarkiv.
Bild ID: Bostallet_05.

   
   

Janne Nilsson med sin stora S:t bernardshund och trogne följeslagare i trädgården på Bostället. Foto från Hörby museum fotoarkiv.
Delförstoring: Bild ID: Bostallet_05a.

 

Bild ID: Bostallet_21 

   
   

Tidningsklipp insänt av: Eva Leijon Lundgren.
Foto: Ateljé Uggla.

Janne Nilssons gravsten på Hörby Kyrkogård.
Bild ID: Bostallet_01. Foto: © Bodil Pedersen.

 

   
   

Vykort över Hörby tätort. Den långa allén slutar med en gård till höger längst upp på kortet det är Bostället.
Inskickat av Carin Holst Hörby kommun.  Delförstoring av nedan foto Bild ID: Bostallet_12b_flygfoto.

 

 

   

Vykort över Hörby tätort. Den långa allén slutar med en gård till höger längst upp på kortet det är Bostället 
Inskickat av Carin Holst Hörby kommun.                                                      Bild ID: Bostallet_12_flygfoto.

   

Till toppen av sidan

   

Bostället med Oliver Svensson

 

 

Bostället Hörby nr 7
postadress Hörby Tel. 96
Den siste brukaren var Oliver Svensson

Areal Total 125 har därav 45 åker 80 betesmark
Taxeringsvärde 82 800 kr

Jordart svart och kamper mylla på almbotten.
Mannbyggnad uppförd omkring 1840 renoverad 1924och 1942. Ekonomibyggnad uppförd 1938.
Djurbesättning 3 hästar 1 tjur 25 kor 25 ungdjur 4 modersuggor 25 ungsuggor 20 gödsvin 70 höns.
Gården arrenderade sedan 1942 av nuvarande brukare. Denne uppföder avelssvin av lantras.
Ägare Kungl. Domänstyrelsen.
Arr. Oliver Svensson född den 12/12 1910 Gift år1935 med Hildur Kronkvist född den 7/10 1912.
Barn:
Dotter Ingegerd född 1940.
sonen Bengt född 1946.

Oliver Svensson var 32 år när han övertog arrendet på Bostället eller Hörby nr 7. Där skulle han bli kvar i cirka 20 år. Detta var en av bygdens större gårdar. Oliver hade genomgått Önnestads lantmannaskola 1930-31.

Men även i ungdomen varit i USA och arbetat i lantbruk fått alla grunder och även påverkats för att driva ett effektivt lantbruk på hemmaplan. Han kunde verka skarp i sin formulering och dolde inte sin politiska hemvist vilket påverkade hans USA vistelse. Oliver var en stark person och fysiskt mentalt arbetade han både hårt och effektivt. Sysslor var i första rummet istället för att stå och kallprata med någon annan bonde. Där var säkert andra som diskuterade Oliver med en viss avundsjuka och ibland ironi. Som den gången han köpte en ny traktor den var så hög att den inte gick in genom porten på Bränneriet.

Barnen hjälpte till på gården med göromål men ändå var skolarbetet det viktigaste. På höstloven vid potatisplockning kunde flera skolklasser i bygden hjälpa till. En god vän var Bengt-Erik Reis som förmedlade kontakten mellan skola och potatisplockningen för eleverna.

Till gårdens storlek skulle man kunna tänka sig att flera arbetade där. Men till sin hjälp hade han en djurskötare anställd. Det var Oskar Jönsson med hustru Hilda som skötte korna och mjölkningen. De bodde på ett litet torp i närheten. Två stora granar markerade tomten dessa bröts vid en storm. Idag markeras det med en stor sten i gräsmattan där torpet låg knappt 50 meter längre bort.

Olivers ägor tillhörde också Hörbyfälad idag Lågedammarna. På 1940-talet högg han ner enarna där och fick ett bra pris. Detta var strax innan han flyttade till Skepparslövsgård väster om Kristianstad. En fridag unnade han sig för att njuta av att ha nått sitt mål att själv köpa en gård. Innan arbetet började på den nya gården körde han med häst och vagn den långa vägen mellan Hörby och Skepparslöv:
Tala om hästminne när ekipaget närmade sig den gård som hästen som 3-åring köpts ifrån nästan 20 år tidigare. Vek hon självmant in i allén till gården.

Efter några år tog sonen Bengt över Skepparlövsgården och fadern drog sig tillbaka och byggde en villa på en höjd med både utsikt över gården och Kristianstadslätten. Han fortsatte att arbeta aktivt till hög ålder tills kroppen sa ifrån.

Hörby fälad naturreservat som vi idag kan njuta av och ströva runt alla årstider både bland fornlämningar och fridlysta växer och några förvildade äppleträd samt en härlig utsikt. Detta kan vi kanske tacka Oliver idag att han högg ner en tät enefälad till folks stora ilska och förtret på sin tid. Men vi fick ett vackert naturområde att vistas på.

© Bodil Pedersen

Sonen Bengt med en kamrat utanför gården. Det är storasyster Ingegärd Svensson som tagit fotot. från Hörby museum fotoarkiv
ild ID: Bostallet_02.

 

 

Torpet till Bostället låg där Ugglevägen finns idag.
Foto privat ägo Lars Brorsson ild ID: Bostallet_14.

 

Oskar och Hilda Jönsson på torpet. Genom fönstret syns en röd byggnad det är Källhaga ålderdomshem idag kallat äldreboende.
Foto privat ägo Lars Brorsson. Bild ID: Bostallet_15.

   
   

Detaljplan från år 1970 över området troligen den första som gjordes för byggandet till villaområdet Väster. Den röda markeringen i centrum på kartan är där gården Bostället låg. Den lilla markeringen i nordväst är där torpet låg till Bostället.
Tillsänt oss från Carin Holst. Samhällsbyggnadsförvaltningen Hörby kommun,

   
   

Gården Bostället Hörby nr 7. på väster en av de större gårdar i Hörby på sin tid.
Bild från Hörby museum fotoarkiv. Bild ID: Bostallet_03.

   
   
 

Bild ID: Bostallet_22
   
   
 

Bild ID: Bostallet_23
   

Till toppen av sidan

   

Rivningen av Bostället

 

Rivning av Hörby Bostället 1977-06-15.
Bild ID: HH_3011w. Foto: © Henry Holm.

Bostället Hörby väster 1977-06-15
Bild ID: HH _3107w. Foto: © Henry Holm.

   
   

Bostället Hörby väster 1977-06-15
Bild ID: HH_3108w. Foto: © Henry Holm.

Bostället Hörby väster 1977-06-15
Bild ID: HH 3109w. Foto: © Henry Holm.

   
   

Den långa allén som sträckte sig från Ringsjövägen till Bostället.
Bostället Hörby väster 1977-06-15. Bild ID: HH_3110w.
Foto: © Henry Holm.

Bostället Hörby väster 1977-06-15
Bild ID: HH_3111w. Foto: © Henry Holm.

   
   

Bostället Hörby väster nedanför ett nybygge
Bild ID: HH 3112w. Foto: © Henry Holm.

 
   

Till toppen av sidan

   

Bostället, vad som finns kvar idag

 

Vägen där allén en gång fanns gick upp till Bostället. På vänster sida i björkdungen mellan vägen och Nettos parkering fanns Toddelund. Hantverksföreningens herrar som givit platsen sitt namn samlades där på söndag förmiddagar och drack punsch. Senare blev det ett tillhåll för bråkiga och störande personer. Efter en del slagsmål fick verksamheten stänga.
Bild ID: Bostallet_08. Foto: © Bodil Pedersen.

Två träd mellan Regnbågens dagis och f.d. Bostället. De enda som finns kvar idag av den långa allén.
Bild ID: Bostallet_07. Foto: © Bodil Pedersen.

   
   

Bostället platser i nutid

 

Platsen visar där gödselstacken på gården en gång fanns. De som byggt sin villa här fick mycket större grödor i sina odlingar i sin nya trädgård än de andra i området.
Bild ID: Bostallet_10. Foto: © Bodil Pedersen.

Stenen är placerad där två stora granar en gång stod tillhörande torpet på Bostället. Detta låg knappt 50 meter från stenen på vänster sida.
Bild ID: Bostallet_09. Foto: © Bodil Pedersen.

   
Källor:
Gods & Gårdar. Hörby kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen. Berättelser från nära vän till familjen. Hörby museums fotoarkiv. Foto © Henry Holm. Färgfoto © Bodil Pedersen. Lånade foto av Lars Brorsson. Vykort över Hörby, insänt av Carin Holst
Henry Olsson "Blå boken", Berättelsen om Hörbys förvandling de senaste 150 åren. Wikipedia.

Till toppen av sidan

 

 

 

   Bonde & Elsa Olsson i Äspinge
   

Äspinge 32:1. Foto: © Gammalstorp.se. 2003

   
   

Äspinge 32:1. Foto: © Gammalstorp.se. 2003

Äspinge 32:1

   
   

Äspinge 32:1

Äspinge 32:1

   
   

Äspinge 32:1

Äspinge 32:1

   
   

Elsa tar halm till sina halmarbeten.

Elsa på gården 32:1, känd för sina fina halmarbeten.

   
   
   
   

Bonde Olsson i gödslingstagen, på gården 32:1

Bonde Olsson i gödslingstagen, på gården 32:1

   
   

Bonde Olsson byter tak på en av längorna, på gården 32:1

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Till toppen av sidan

 

   Erik Johansson

Erik Johansson 1953-03-11
Bild ID: HH_3303. Foto: Henry Holm.

   

Till toppen av sidan

 

 

   Folke Lindén

Folke Linden 1964-11-11
Bild ID: HH_3271. Foto: Henry Holm.

 
   

Till toppen av sidan

 

   Blandat

Eric Hansson april 1959.
Bild ID: HH_3480v

 
   

Till toppen av sidan

   Grisar

4-årige Göran Sjöstrand har tagit ett stadigt grepp om 4-veckors Hörby grisen som kan sola sig i glans av tidigare grisgenerationers ryktbarhet.
Källa: Mellersta Skåne 1957. Bild ID: HH_3503.

 
   

Till toppen av sidan

 

   Thorshill

Sommaren 1920. Thorshills trädgård. Från vänster stående: 1. Ivar Persson 2. Anna Persson 3. Thea Persson 4. Nils Persson Sittande: 1. Per Persson 2. Elna Persson 3. Alma Lanzoff 4. Wiggo Lanzoff (samtliga från Thorshill) Stående: 1. Gurli Lanzoff, Hee 1.
Foto: Henry Bridgeborn, Malmö

1920.  Wiggo Lanzoff kör mjölkskjutsen. På bilden håller han inne på Thorshills Gårdsplan.
Foto: Henry Bridgeborn, Malmö

I början av 1940-taletNils Persson, Torshill.

 
   
   


Källa: Svenska Gods och Gårdar 1944.
Bild ID: Thorshill_001_GoG1944.
   

Till toppen av sidan

 

 

 

   Klockaregården Hörby Nr 3

29 mars 2015.
Bild ID: Klockaregarden_01w. Foto: ©  Roland Pedersen.

   
   

Klockaregården Hörby 3
Taxeringsvärde 31.000
Arealen Total 2,5 har därav 17,3 åker 0,3 äng 7,9 skog och betesmark.
Jordart Kampermylla på lera och almbotten.
Skogsbetånd: Björkskog
Byggnad uppförd år 1835 stall ombyggt år 1934
Djurbesättning: 3 hästar 1 unghäst 11 kor 8 ungdjur 4 modersuggor 30 gödsvin 2 får 30 höns
Arealen delvis täckdikad
Gården till släkten genom arrende år 1925 Den har tidigare varit klockargård
Arrendator
Nils Persson född 1865 och hustru Bengta född 1866, död 1940
Barn:
Henning född 1917. Malte född 1919 . Per född 1923.
Folke född 1925 -död 1932. Gunnar född 1928.
Inga född 1930. Elsa född 1932

Klockaregården i Hörby. Henning, Malte och Per, barn till Hanna och Anders Hansson.
Bild ID: Klockaren_1988_0719

  Bild ID:
   

Klockaregården i Hörby. Förmodligen omkring 1928.
Bild ID: Klockaren_1988_0467

Hörby Klockargård. Anders Hansson hustrun Hanna Barn: Henning född 1917. Malte född 1919. Per född 1923.
Bild ID: Klockaren_1988_0503
Foto: Edvard Nilsson.

   
   


Källa: Svenska Gods ocg Gårad 1944.
/Klockaregarden_10w_GoG1944.
   
   

29 mars 2015..
Bild ID: Klockaregarden_09w. Foto: ©  Roland Pedersen.

Det var Malte som förde gården vidare i släkten han hade den i många år. Men när orken tog slut hyrde kommunen ut den till lägerskolor på sommaren detta blev väldigt populärt. Man kostade inte på att renovera därför gick förfallet snabbt tanken var att riva så småningom.

Klockaregården kunde dock få ett bättre öde för 2017 utbröt en brand. Brandkåren var snabbt på plats men det var ingen idé att försöka rädda boningshuset utan detta fick brinna ner eftersom man tänkt att riva gården. Vad som orsakade branden vet man inte men visste att någon hade övernattat där. Ingen utredning gjordes. Stallängorna klarade sig bra.

Bodil Pedersen
Källa: Skånska Dagbladet 2017 och Gods & Gårdar

   
   

29 mars 2015.
.Bild ID: Klockaregarden_07w. Foto: ©  Roland Pedersen.

29 mars 2015..
Bild ID: Klockaregarden_08w. Foto: ©  Roland Pedersen.

   

29 mars 2015.
Bild ID: Klockaregarden_06w. Foto: ©  Roland Pedersen.

   
   

2017
Bild ID: Klockaregarden_02w. Foto: ©  Bodil Pedersen.

2017.
Bild ID: Klockaregarden_04w. Foto: ©  Bodil Pedersen.

   
   

2017
Bild ID: Klockaregarden_03w. Foto: ©  Bodil Pedersen.

   
   

2017
Bild ID: Klockaregarden_05w. Foto: ©  Bodil Pedersen.

 
   

Till toppen av sidan

 

   Johanna Herrlin
 
 


Källa: Tidningen IDUN september 1904.
Insänt av Staffan Falk.
   
   


Källa: Tidningen IDUN december 1904.
Insänt av Staffan Falk.
   
   

1890 kom Johanna Herrlin över gården som låg vid Kristianstadsvägen (ovanför där BP macken finns i dag, därefter Stat Oil, som numera också är nerlagd). Johanna Herrlin, som tidigare var både barnmorska och småskollärarinna blev nu enbart jordbrukare, en syssla som kom att ge henne flera utmärkelser. Hon var den först kvinna i Sverige som fick mottaga pris för bäst välskötta jordbruk. Detta var den 15 dec. 1904. Bostadshuset var av korsvirke med inlagd tegel. Fru Herrlin fick även mottaga priser för sin ordentligt vackra trädgård. Huset revs 1981. Fru Herrlin var svärmor till Per Mörck. I huset vid sidan om har det en gång varit Landsfiskalkontor.

 

Johanna Herrlin, barnmorska och jordbrukare. Skåne Genealogen Nr 2 2016. Per-Gunnar Mörck. 

Johanna Herrlin, barnmorska och jordbrukare

   
   


Johanna Herlin som 16 åring.
Bild ID: Gato_724
 
   
   


I Johanna Herlins trädgård.
Bild ID: Gato_725
   

 

   Okända

Hörby-Köinge. Alfred Olsson 1913.  Tröskning med hjälp av en tändkulemotor.

   
   

Jordbruk oidentifierat. Häst drar bindare
Bild ID: HH_3365. Foto: Henry Holm.

   
   

Jordbruk oidentifierat. Häst och vagn
Bild ID: HH_3366. Foto: Henry Holm.

 
   
   

Jordbruk oidentifierat. Traktor drar bindare.
Bild ID: HH_ 3376. Foto: Henry Holm.

   
   

Fjäderfäbedömning
Bild ID: HH_3400. Foto: Henry Holm.

Fjäderfäbedömning
Bild ID: HH_3401. Foto: Henry Holm.

   
   

Lyby lantbruk juni 1957.
Bild ID: HH_3753.

   
   

Lyby lantbruk juni 1957.
Bild ID: HH_3754.

   
   


Lantbruksmöte vid Samrealskolan i Hörby.
Bild ID: Gato_575
   

Till toppen av sidan

 

 

   Skånesemin
   

Till toppen av sidan

 

  Carlsfält


Källa: Svenska Gods ocg Gårad 1937.
Bild ID: Carlsfalt_001_GoG1937
   

Till toppen av sidan

 

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

 

 

 
   
   

Till toppen av sidan