Bok och Pappershandlare

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort  Kontakt Till uppdateringarna

Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

A Kockums Bok- och pappershandel

Hörby Bokhandel

A. W. Nilssons Ciggar-, pappers-, Kortvaru och Tavelaffär

Mellersta Skånes Pappershandel

Emma Pehrssons Bokhandel

N. A. Mårtenssons pappershandel

Ringsjöbygdens Bokhandel

 

  Hörby Bokhandel

Hörby Bokhandel på Gamla Torg1979. Bokhandelsinnehavare Bengt-Eric Reis.

   
   

Laila berättar om sitt arbetsliv i Bokhandeln.

I april 1954 började jag i Emma Perssons Bok & Pappershandel. Detta var som mycket i livet en slump som skulle visa sej vara en lyckoträff. Jag stannade till november 1989 då Lars Reis säljer företaget till Mats Blomqvist och Anki Persson och alla i personalen får sluta.

När jag började hade Gerda Jönsson tagit över Bokhandeln 1946. Den låg då på Nygatan mellan torgen. I fastigheten bodde även redaktör Nelson med fru. Huset var gammalt med en underbar trädgård. Nu ligger allt under betong.

Jag började som ”springflicka”. På min lott var bland annat att elda i vedspisen i det lilla köket. Veden hämtades ute i vedboden. På vintern kunde det vara besvärligt. Vi hade ju vintrar på den tiden. Då hände det att man först fick skotta en gång ut. Hade man sen otur, var där ingen ved eller stickor huggna. Då var det bara att hugga själv. Måndag morgon när rökstocken var kall, gällde det att få drag i luckan med lite papper, annars bolmade röken in och fyllde hela köket. Detta var inte ovanligt kalla vintermorgnar.

Måndag till fredag hade vi försäljning på lasarettet. En vagn stod parkerad i källaren. Den låstes med skivor längs sidorna och ett ”trälock” med hänglås efter avslutad runda.
I källaren huserade även Nelly baderska, en legend, som har skrubbat många Hörbyryggar. Bredvid hade Ally Isaksson sina domäner med städ.
Det fanns 4 avdelningar. Avd 1-2-3 samt BB. Jag minns särskilt syster Julia på avdelning 1. Hon var så mån om sina patienter och var mycket omtyckt.
Jag körde runt på alla avdelningarna. Vi hade tidningar, tobak, snus, frukt och godis m.m. Var det något särskilt önskemål fixade jag det. Dock inte starka drycker!

Tidningar, snus och tobak hade vi själva, övrigt köptes hos Liljas specerier, som låg på hörnet mittemot. Allt fraktades på cykel. En stor portfölj där bak och kassar på styret. Vintertid kunde vara tufft, speciellt i slutet av Råbygatan, där det kunde blåsa och vara rejält kallt. Då fick jag gå och leda cykeln, dra ner jackärmarna över vantarna och styra med armbågarna.
Men det var ändå en rolig tid.

Vi hade även tips. Torsdag var sista inlämningsdag, då satt Arvid Lundin och tog emot lapparna. Han var placerad i ett hörn av barnboksrummet och då kom det en strid ström med tippare, som även ville diskutera aktuella sporthändelser och gamla minnen med Arvid. Han var en känd sportprofil i Hörby.
När tiden var ute för veckans inlämning, kollade vi en gång till att alla system och enkel rader var rätt. Om inte, gällde det att få tag i vederbörande tippare innan det var försent att ändra. Lapparna lades sen i speciella påsar och gick med Postens sista tur.
Veckotidningarna hämtades på Pressbyrån som låg vid stationen. De kom packade speciellt till varje försäljningsställe. Senare flyttade Pressbyrån ner till busstationen på torget.

När flytten sen gick till Mörcks fastighet vid torget tog Bengt-Eric Reis över företaget 1964 och döpte om det till Hörby Bokhandel AB. Här fick vi större och ljusare LOKALER. Där blev också en presentavdelning i källaren med många kända leverantörer, en ”spelhåla” med spel och pussel fanns det också plats med, inte att förglömma.
Än idag efter så många år, kommer gamla kunder och är smått nostalgiska när vi talar om den tiden. Där var också stora fönster där det var roligt att skylta och visa på ett bra sätt.

År 1983 Inträffade den stora flugan bland barn, ”Manicklar”. Det var färgglada kartor av plast med olika motiv som gick att plocka isär och spela med. När en ny sändning hade kommit var kön lång av väntande barn.

Bengt-Eric var en bra chef som var mån om sin personal. Det gjorde ju att man jobbade som till sig själv. Vi hade mycket roligt på jobbet och firade mycket. Fåren hade lammat vädret var fint o.s.v. Vi hade ju också nära till Conditori Svea och deras goda kakor. Deras fantastiska semlor glömmer man aldrig. De fick också Sydsvenskans högsta betyg en 5:a bland deras test av Skånes semlor.

År 1985 flyttar Bokhandeln till Tornbos fastighet på Tingsgatan och i samband med detta blir Lars Reis ny ägare. Här blir det också plats med Fotocentrum. Bengt Nilsson som därmed ingår i företaget. Det blir en stor fin ateljé i källarplanet, men här får presentavdelningen stryka på foten och inriktningen blir bok och papper. Här blev vi också grannar med Tornbos gardinavdelning, en grind sattes upp mellan butikerna. Här kunde man byta några ord med Gullie Mårtensson som stod för den avdelningen. Här fick man ännu bättre plats, större skyltfönster, plats i källarplanet för årets bokrea, som vi kunde förbereda i god tid. Bokrean då, var som en liten julafton, med mycket kunder som ville fynda.

Det var också roligt att fixa och hjälpa kunderna. Vi översatte julhälsningar från Amerika, passade inte varorna från postorder och skulle returneras, så hjälpte vi till med papper och snöre. Vi textade kort, letade upp släktingar när någon kom långväga ifrån och var osäker om adressen. Det hände att vi skjutsade vederbörande så de kom rätt. Bokhandeln var ett ställe man kom till för hjälp och vi försökte hjälpa. Bengt-Eric brukade säga att ”vi fixar allt utom pengar och brännvin”.

Nu har inte Hörby någon Bokhandel längre. En epok är över, en epok som började 1854 med en filial till Cronholmska Bokhandeln i Malmö med Hilda Benedictsson som föreståndare. Tiderna förändras. Idag ska man handla på nätet. Det blir tufft för många branscher, en tid då mycket service och kunskap försvinner. Men vi som konsumenter har ett val.

Jag känner glädje när jag tänker tillbaka på mina år i Bokhandeln. Glädje över att jag valde rätt, alla trevliga arbetskamrater jag mött under åren, alla fina, goa, glada kunder, som jag fortfarande kan träff på, ja, alla möten med människor som är så berikande.
Men det smyger sej in ett litet stänk av vemod. Att det skulle bli så här, Hörby utan en Bokhandel.

Laila

Laila Persson författare till berättelsen om Hörby Bokhandel expediera en kund (delförstoring).

 

 

Mona och Bengt-Eric planerar inför bokrea.

 

 

Hörby Bokhandel Bengt-Eric Reis1979.

 

 

Inger Reis expedierar kunder i presentavdelningen.

 

   
   

Bengt-Eric Reis och Mona Erntsson på kontoret.

   
   

Inger Reis bakom disken, dotter till Bengt-Eric Reis.

Mona Erntsson o Laila Persson expediera kunder1979.

   
   

Laila Persson författare till berättelsen om Hörby Bokhandel expediera en kund.

Inger Reis i presentavdelningen.

   
   

Presentavdelningen som fanns i källarplan var imponerande.
 

   
   

1950-tal.
Bild ID: HOCE_034w-92b.

   
   

Mona Erntsson på kontoret (delförstoring)

Mona Erntsson.

   
   

Mona och Bengt-Eric i affären.

Bengt-Eric och Laila samtalar med en kund.

   
   

Hörby Bokhandel Bengt-Eric Reis1979 (delförstoring).

Inger Reis i presentavdelningen (delförstoring).
Samtliga ovan foto tagna av Roland Pedersen 1979

   
   
   
   

Hörby bokhandel. Det är Laila som står bakom disken.
Bild ID: HOCE_025w-76.

   
   

Kulleröd Bengt-Eric Reis hus. Bengt-Eric Reis drev Hörby Bokhandel på Gamla Torg. Han var också scoutledare i Hörby. Sonen Lars Reis tog över när bokhandeln flyttade till Tornbo-huset på Tingsgatan.
Bild ID: HH_3325. Foto: Henry Holm.

   
   

Två interiörbilder från Hörby Bokhandel. Bilderna lär vara tagna på 1950-talet. Fick bilderna av en släkting Laila Persson som blev anställd där när hon var 15 år gammal.

Mannen på en av bilderna är föreståndaren Bengt-Eric Reis

Bokhandeln  när Laila började arbeta där låg på Nygatan i kvarteret mellan Västergatan och Ernst Ahlgrensgatan?

Bilderna insända av Curt Persson, Malmö, f. d. Lyby.

   
   

Bengt-Eric Reis, Kulleröd. Det var inte bara böcker och papper Bengt-Eric sysslade med.
Bild ID: HH_3450. Foto: Henry Holm.

Bengt-Eric Reis 23 okt. 1957
Bild ID: HH_3568. Foto: Henry Holm.

   
   


Bengt Eric Reis, Slagtofta.
Bild ID: GATO_222
 
   

Till toppen av sidan

 

 
  N. A. Mårtenssons pappershandel
N. A. Mårtensson är utan tvekan en av Hörbys mest kända handlare genom tiderna. Under arbetet har vi sett att Mårtensson också hade en otroligt intensiv marknadsföring – ibland nästan intill "hysterisk".
Många gånger annonserade han ensam lika mycket som alla de andra affärerna i byn gjorde tillsammans.
Många av annonserna som följer nedan kommer från Almanackor från början av 1900-talet, fram till runt 1950, då man inte längre kunde annonsera i detta medium. Därefter blev en almanacka oftast just en almanacka, helt utan reklam.

Pappershandeln var huvudgrenen i hans verksamhet men när du tittar igenom hans annonser visar det på en mycket stor variation på sortimentet. Han konkurrerade med de flesta andra handlare i byn på något sätt genom hans enorma sortiment.

   
   

En av Hörbys mest berömda affärer genom tiderna är utan tvekan Mårtenssons Tobaks – och Pappershandel.

Här kunde man köpa det mesta och det fanns folk som besökte affären bara för att få en titt bland hyllorna. För där kunde man göre de mest fantastiska upptäckter. Allt mellan himmel och jord salufördes här – nästan åtminstone.

I dag är det bara en liten del av huset kvar, det är den del där Brannings optik håller till. ICA-hallens byggnad tar resten. Ladan, som står till höger på bilden, är antagligen ett lottstånd. Här stod under en lång period ett av Hörbys korvstånd.

Bland annat sålde Scott korv här och senare också Assar. Byggnaden låg mellan Garvaregatan och Gamla Torg med långsidan av huset ut mot Storgatan.

Har många kära minnen härifrån. Butiken spelade en varierande roll allt som man växte upp. Först var det mångfalden av stycken, sedan serietidningarna, barnböcker, porrtidningar, briarpipor, och om man hade lust olika dragspel.
© Leif Blumenau.

Edit Mårtensson härskade bakom disken. Trots det digra utbudet hittade hon alltid bland böcker, snusaskar och solfjädrar

   
   
 

Mårtenssons Pappershandel.
Bild ID: Gato_910_Martenssons-Pappershandel.
   
   

   
   

Vykort utgivet av N. A. Mårtenssons pappershandel.

Ett udda sätt att sälja vykort – ett vykortshäfte, där man sparade en miniatyrbild av vykortet för egna anteckningar. Klicka på häftet så ser du mer.

   
   
   
   

Mårtenssons pappershandel och Brannings optiker. Halva huset revs och den vänstra delen fick vara kvar. Den blev inbyggd i nya affären ICA:s tak numera Sandahls affär.
Bild ID: HH_3018w

   
   


Bokhandel 1947. Nästa bild är ID:GATO_509. Bokhandel 1947.
Interiören i N. A. Mårtenssons. När man kom in i butiken fanns det ett litet rum på vänster sida. Här sålde hon cigaretter, tobak och snus. Det var vad affären levde på, det andra var till stor del bara skräp.
Per-Gunnar Mörck.
Bild ID: GATO_509. Bildkälla databasen Kringla.
   
   


En av Hörbys absolut största och mesta handlare genom alla tider. N. A. Mårtensson var en pappersaffär som låg i Storgatan. Efter rivningen uppfördes en ICA affär, numera finns Plens mode här.
Affären var till stor del en pappersaffär med försäljning av småskrifter, vykort och omslagspapper. Ganska rörig. Min fader Gunnar Mörck hade vid ett tillfälle varit uppe på vinden som han tyckte var det förfärligaste han sett. Hade det utbrutit eldsvåda i det huset hade det brunnit i minst fjorton dagar.
Per-Gunnar Mörck.
Bild ID: GATO_518. Bildkälla databasen Kringla.
   
En av Hörbys mest berömda affärer genom tiderna är utan tvekan Mårtenssons Tobaks- och Pappershandel. Här kunde man köpa det mesta och det fanns folk som besökte affären bara för att få en titt bland hyllorna. För där kunde man göre de mest fantastiska upptäckter. Allt mellan himmel och jord salufördes här – nästan åtminstone. I dag är det bara en liten del av huset kvar, det är den del där Branings optik håller till. ICA-hallens byggnad tar resten. Ladan, som står till höger på bilden, är antagligen ett lottstånd. Här stod under en lång period ett av Hörbys korvstånd. Bland annat sålde Scott korv här och senare också Assar. Byggnaden låg mellan Garvaregatan och Gamla Torg med långsidan av huset ut mot Storgatan.

 

1900  
   

Till toppen av sidan

1907  
   

Till toppen av sidan

1915 Inga annonser från detta år
1916 Inga annonser från detta år
   

Till toppen av sidan

1917  
   
   
   

Till toppen av sidan

1920  
   
   
   

Till toppen av sidan

1922  
1922 var ett dåligt annonsår av någon anledning. Till och med N. A. Mårtenssons pappershandel hade bara en enda annons.
Ett "normalår" hade N. A. Mårtensson flera annonser i samma almanacka. Ibland med en upprepning av annonsbudskapet, men oftast helt nya produkter.
N. A. Mårtensson kallade sig för pappershandel, men i verkligheten var han en diversehandlare som kunde erbjuda det mesta.

 

   

Till toppen av sidan

1923  
1923 var inte heller ett bra annonsår, även om det var något bättre än 1922.
   
   
   
   
   

Till toppen av sidan

 

1924  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Till toppen av sidan

1925  
   
   
   
   
   
   
   

Till toppen av sidan

 

1926  
   
   
   
   
   
   
   

Till toppen av sidan

1927  
   
   
   
   
   
   
 
   

Till toppen av sidan

1928  
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Till toppen av sidan

1929  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Till toppen av sidan

 

1930  
   
   
   
   
 
   
   
   

Till toppen av sidan

1931  
   
   
   
   

Annons i Omnibusstabellen 1931.

   
   
   
   
   
   

Annons i Omnibusstabellen från 1931.

 

Annons i Omnibusstabellen från 1931.

   

Till toppen av sidan

1933  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   

Till toppen av sidan

1934  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Till toppen av sidan

1935  
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Till toppen av sidan

1936  
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   

Till toppen av sidan

1937  
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   

Till toppen av sidan

1938  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   

Till toppen av sidan

1939  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

   

Till toppen av sidan

1940  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   

Till toppen av sidan

1944  
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   

Till toppen av sidan

1945  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   

Till toppen av sidan

1946  
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   

Till toppen av sidan

1947  
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Till toppen av sidan

1948  
   
   
   
   
   
   
   

Till toppen av sidan

1950  
   
   
   
   
 
   

Till toppen av sidan

 

1952  
   

Till toppen av sidan

 

1953  
   
   
   
   
 
   

Till toppen av sidan

 

1955  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

 

1957  
   
   
   
   
   
   

Annons från mellersta Skånes utställningstidning 1957.
MITT I SKÅNE.

 
   

Till toppen av sidan

1964  

Annons i Mellersta Skåne  tisdag. 29 sept. 1964.

 
   

Till toppen av sidan

 

A. W. Nilssons Ciggar-, pappers-, Kortvaru och Tavelaffär

Annons från 1915.

 
   
   

Annons från 1916.

Annons från 1916.

   
   

Annons från 1916.

 
   

Till toppen av sidan

 

Mellersta Skånes Pappershandel

Mellersta Skånes pappershandel.
Bild ID: TE_069

   
   

Annons mellersta Skåne 1949-11-18.

Annons från 1957.

 

   

Till toppen av sidan

 

Emma Pehrssons Bokhandel

Annons mellersta Skåne 1949-11-18.

Våren 1960 flyttade Emma Perssons bokhandel in i f.d. Mörcks lokaler. Personalen målade väggar och hyllor samt rustade upp källaren där man inredde en populär presentavdelning.

Ägaren fröken Gerda Jönsson, bokhandelsmedhjälpare Bengt-Erik Reis, Laila Persson m.fl. sålde böcker, tidningar, pappersvaror, kontorsmaskiner, tobak m.m.

Den 1 maj 1964 övertog Bengt-Erik Reis affären och den hette därefter Hörby bokhandel AB. På 1980-talet flyttade bokhandeln till en lokal i f.d. möbelaffären Tornbo i Tingsgatan och i bokhandelns f.d. lokaler flyttade Sportkalle in.

   
   

Bild ID: TE_213

   
   

Baksidan av vykortet ovan.
Bild ID: TE_304

   
   

Till toppen av sidan

 

A Kockums Bok- och pappershandel

Axelina (Axa) Joselina  Kockum

Hörby

A Kockums Bok- och pappershandel

 

 

Firma i böcker, papper och galanterivaror, etablerad 1854 av C. J. Carlin. Nuvarande innehavaren, Axelina (Axa) Joselina Kockum, f. i Hälsingborg 10 april 1865, övertog firman 1906 som kommissionär för bokhandlareföreningen. Föreståndare för firman 1900-1906.

   
   


Fru Axelina Kockum. Kallad "Axa". Hade bokhandel vid torget.
Bild ID: Gato_600.
 
   
   


Axelina Kockums fastighet på Bryggaregränd. Tid okänd.
Bild ID: Axelina_01.
   
   

Bryggare gränd 7. Året är 2013.
Bild iD: Bryggaregrand_01. Foto: © Fred Lundberg. 

 
   

Till toppen av sidan

 

Anders Larsson


Bild ID: Anders Larsson/Anders_Larsson_01. Källa: Ingemar Olofsson.
   
   

Till toppen av sidan

 

   Ringsjö Bygdens Bokhandel


Bild ID: Ringsjobokhandel_01.
Källa: https://anmalningstjansten.se. Trots ordentliga försök för att få tag på fotografen har detta inte lyckats.
   
   

Till toppen av sidan

 

 

 

 

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort  Kontakt Till uppdateringarna

Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

 

 
   
   
   

Till toppen av sidan