Toppen

Balderup herrgård

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort  Kontakt Uppdateringarna

Till menyn presentation av lokala företag/verksamheter från förr

Diverse länkar som inte passar in på, orter eller branscher

 

   
   


Foto: Sodla_CC-BY-SA-3.0
   
   
 Balderup är en herrgård, belägen på åkerplatån ovanför Arild, strax väster om Stubbarp i Brunnby socken i Höganäs kommun. Herrgården uppfördes av riksdagsmannen John Olsson under åren 1905-1906 och ritades av den danske arkitekten Kristoffer Varming.

Byggnaden är uppförd i rött tegel med valmat tegeltak och arkitekturdetaljer i vit kalksten. Ägorna omfattade 50 hektar, som uppnåddes genom sammanslagning av mark som tidigare legat under Flundarp, Bräcke och Eleshult. Olsson anlade 11 växthus och en park omfattande 5 hektar, berömd för omfattande rhododendronbuskage, rosenplanteringar och exotiska träd och växter.
Källa: Wikipedia.
Det exklusiva slottet Balderup i Arild utanför Helsingborg är till salu. För dryga 10 miljoner kronor kan den hugade komma över 640 kvm och 40 000 kvm trädgård. De senaste åren har 6,7 miljoner kronor lagts på att återställa fastighetens skick från början av 1900-talet, men familjen som äger slottet har nu gett i uppdrag till mäklarfirman Cronholms att sälja hela rasket. 
Källa: fastighetsvärlden. Publicerat 6/8-1997.

Anm:
Som så många gånger använder man namnet slott, trots att det många gånger är en herrgård, kungsgård eller kanske bara en pamig byggnad som liknar ett slott.
   
   


Foto: Peter Appelros CC-BY-3.0 
   
   
 
   

 

 

   Till länken med nästan alla Skånska slott

Till toppen av sidan