Toppen

Häckeberga slott

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort  Kontakt Uppdateringarna

Till menyn presentation av lokala företag/verksamheter från förr

Diverse länkar som inte passar in på, orter eller branscher

 

   
Häckeberga

Källa: Alvin. Skånska utsikter: Vues de Scanie.

   
   

Häckeberga slott, beläget c:a 3 km söder om Genarp, har ett mycket naturskönt läge på en av holmarna i Häckebergasjön. Såväl holmarna som stränderna runt sjön och ett vidsträckt område i övrigt domineras av bokskog, vilket besökare får uppleva när man närmar sig slottet längs den krokiga landsvägen.

Det vi ser av Häckeberga i dag är endast ”toppen av ett historiskt isberg”, eftersom ägarlängden går tillbaka till senare delen av 1400-talet då en stridbar man ur den mäktiga ätten Hak, Niels Hak, skrev sig som ägare. Han hade förlänats Häckeberga i gåva av en tidigare ärkebiskop, men efter skifte på biskopsstolen tvingades Hak att återlämna godset. Han dog under dramatiska omständigheter i en duell år 1507.

Näste ägare till Häckeberga var krigaren och diplomaten Holger Ulfstand som år 1530 uppförde en ståtlig renässansborg för kombinerat bostads- och försvarsändamål. Dennes son, Hak Holgersen Ulfstand blev en av samtidens mest betrodda män som riksråd, riksmarsk, riddare av Elefantorden, rikshovmästare och förmyndare för den blivande kungen Christian IV. Han  stödde även konst och vetenskap och byggde på egen bekostnad Genarps kyrka, som i dag är den enda treskeppiga tegelbasilikan från 1500-talet i Skåne.

År 1652 gick Häckeberga ur släkten Ulfstand och övergick då till fru Karin Grubbe som i mitten av 1560-talet i sin tur sålde egendomen till den kända fru Mette Rosenkrantz. Hon hade en omvittnat vacker dotter, Mette Sophie Krabbe, som genom sin skönhet och list skulle vålla mycket besvär för såväl mamman som alla frälse och ofrälse friare. Efter Mette Sophies och maken Monrads död, 1707 och 1708, uppstod juridiska tvister om ägandet, sedan Monrad testamenterat gården till en släkting, Karen Krabbe. Slutligen tilldömdes hennes dotter, gift med advokat Peter Silfverskiöld, ägandet av Häckeberga.

De hade tillträtt under 1720-talet och den Silfverskiöldska familjen behöll godset i mera än 100 år. Den första generationen satte såväl den gamla borgen som gården i stånd, vilket Linné 1749 beskrev som att den ”låg täckast av de gårdar vi hitintills sett på skånska resan, och var byggd med grundmurat stenhus på tre sidor, vilket hade ett stort runt torn på sydöstra sidan”. Det omnämnda medeltida tornet revs 1780.

Silfverskiöldska familjen ägde Häckeberga till 1824, varefter enskilda familjer ur släktena Wollmar, Wrangel von Brehmer och för närvarande Tham har ägt och äger godset.

Det nuvarande slottet på Häckeberga uppfördes 1873-1875, sedan den dåvarande ägaren ryttmästare Tönnes Wrangel von Bremer sprängt den gamla borgen i avsikt att bygga ett mera tidsenligt slott. Han fullföljde sina planer och uppdraget utfördes av arkitekten Helgon Zettervall, med inspiration från den franska renässansen.

Slottet skadades svårt vid en brand 1960, men återställdes och är i dag en efterfrågad hotell-, restaurang- och konferensanläggning.
© Ragnar Lönnäng.

 

Foto: © Ragnar Lönnäng.

 

 

 

   
   
   © Ragnar Lönnäng. © Översättning Bryan Ralph.   Textkälla: Sylve Åkesson, Skånska slott och herresäten
   
   
   
   

Häckeberga 1822. (C. Akrell i Ullrik Thersners "Skånska Utsikter".

   
   

   
   

   
   

Källa: Databasen Alvin.

   
   
   
   

Bildkälla: databasen Charlotta.

   
   

Tillverkad av Flensburg, Matthias (1734-1815).

   
   
   

Häckeberga slott 2015.
Foto: © Jorchr Licens: CC-BY-SA 3.0 GNU Free Documentation License

   
   
   
   

Akvarell omkring 1780.
Konstnär: Anders Sigfrid Rålamb, född 5 augusti 1753 i Stockholm, död 11 mars 1841 i Norra Strö, Kristianstads län, var en svensk friherre, ryttmästare, tecknare och akvarellist. Källa: Kungliga biblioteket - Arkivbild.

   

 

 

   Till länken med nästan alla Skånska slott

Till toppen av sidan