Spettkaksbageri

 

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hrby ttort Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala fretag och verksamheter frn frr

 

 

   Spettkaksbageri, Osbyholm

Spettkagebagaren Malm i Osbyholm r 1949.
De var ven knda fr att baka mycket goda brd. Bageriet med caf lg dr pendel parkeringen finns mitt i byn.

   
   

Annons i Mellersta Skne 1951-06-19.

 
   
   

Reklam fr Osbyholms Caf & Conditori i 1936 rs almanacka.
Bild ID: Bilder-Almanacka_1936/Datum_1936_78.
Klla: Kurt Persson.

Annonssida ur Almqvist & Wiksells Almanacka frn 1936.
Bild ID: Bilder-Almanacka_1936/Datum_1936_51.

   
   

Spettkaksbageriet p Hagadalsvgen 4 med Harald Bagaren Malm ngon gng p 1970-talet.
Bild ID: IM_0034. Klla: Ingmar Malm.

   
   

Malms Spettkaksbageri och Conditori
Ur Mellersta Sk
ne den 22 mars 1969

 

Malms Spettkaksbageri i Osbyholm r knt bde i orten och i den omkringliggande bygden. Rrelsen r 32 r gammal och innehavaren Harald Malm rknar med att han tillsammans med sin medhjlpare bakar 45 spettkakor om dagen. Ngra avsttningssvrigheter existerar inte. En stor del av spetkakorna sljs i familjen Malms conditori, som skts av fru Ruth Malm och sonen Bengt.
Makarna Ruth och Harald Malm startade spettkaksbageriet ungef
r samtidigt som de vertog conditorirrelsen. Det r ungefr 32 r sedan dess. Harald Malm har dock specialiserat sig p spettkakorna och han skter den tillverkningen ensam med hjlp av en anstlld. Det r fru Birgit Johansson som hjlper till i bageriet. Conditorirrelsen skts av fru Ruth och sonen Bengt.

 

Hemfrsljning
Spettkakorna s
ljer Malms huvudsakligen sjlva. En del slj hemma, bageriet ligger i anslutning till bostaden, och vidare sljer man i conditoriet. Dessutom har man bilar som kr ut och sljer. Malms sljer ocks till affrerna i Hrby med omnejd. Spettkakorna frn Osbyholm har gjort succ. De r vlknda i trakten och de tillverkas i mnga olika storlekar.

 

Tre ingredienser
Harald Malm som vid det h
r laget tillverkat fler spettkakor n han sjlv minns, hvdar dock att tillverkningen r enkel. Bageriet r rationellt och arbetet r vlorganiserat. Dessutom r det faktiskt enbart tre ingredienser i spettkakan potatismjl, socker och gg.

Det gr t massor av gg vid tillverkningen och dem kper Malms huvudsakligen frn lantbrukare i trakten.

Spettkaksbageriet har makarna Malm startat gemensamt ven om det r hr Malm som har ansvaret fr det. Fru Rut Malm och sonen Bengt gnar sig i stllet t conditoriet. Det finns bageri i anslutning till det ocks, dr bakas bde brd och kakor. Conditorirrelsen vertog makarna Malm ungefr samtidigt som de startade spettkaksbageriet. Sedan dess har rrelsen emellertid genomgtt betydande utvidgningar.

 

Bra lge
Lget utmed riksfemton r frsts perfekt. Men hvdar Ruth Malm, kakorna sljer sig inte sjlva nd. Det gller att hlla frska varor, det enda sttet att behlla kunderna. Sjlvklar handlar osbyholmsborna p samhllets enda caf och conditori, men genom den fina placeringen utmed rikvg 15 fr conditoriet ven ta emot mnga strkunder. Sommartid stannar mnga turister till fr en kaffepaus och ven under vintern bestr kundkretsen till stor del av bilister som r p genomresa. Spettkakan har vl fr vrigt gjort sig knd ven uppt landet. Men dr tnker man p den i samband med Skne och skningarna och ter den mera sllan. Spettkakan r fr Skne detsamma som surstrmmingen fr Norrland och ostkakan fr Smland.

Harald Malm har bakat spettkakor i ver 30 r nu, s det r inte underligt att han tycker att tillverkningen r enkel.
Bild ID: IM_0089 K
lla: Mellersta Skne / Inga Wernersson

 

Brden och kakorna i conditoriet r ocks hembakade.
P
bilden fru Ruth Malm.
Bild ID: IM_0090 K
lla: Mellersta Skne / Inga Wernersson

 

Kafet strax fre rivningen r 1991 och som senare blev en pendlarparkering.
Bild ID: IM_0033. Klla: Ingmar Malm.

   

  Andra cafer, konditorier och bagerier i kommunen.

   

Till toppen av sidan

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hrby ttort Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala fretag och verksamheter frn frr

 

 

 
   
   

Till toppen av sidan