Lättlurad & godtrogen?

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr

 

Vi svenskar är nog ganska kända för att vara lite lättlurade och godtrogna. Kanske inte så konstigt eftersom vi i många år levt i en "skyddad verkstad" – men den tiden är nu ett minne blott.
Vi är vanliga människor och inga specialister – men vanligt sunt förnuft och lite "tänka till innan" räcker länge.
 

En bra hemsida med tips är www.varningsinfo.se Detta är en sida som ger dig
mycket information om du råkat ut för telefonförsäljare, bluffakturor etc.

 

Karlsons klister

2018-09-27

När jag behövde lite klister för ett tag sedan köpte jag en tub Karlssons klister, som är ett välbeprövat lim och fungerar till det mesta.

När jag var på besök i Simrishamn var jag på ICA-butiken Brunshallen. De tog 35 kr för en tub som jag tyckte var i mesta laget, så jag väntade.
När vi körde förbi Gärsäs gjorde vi ett försök hos ICA handlaren och 45 grams tuben kostade där 28:00. Glad i hågen slog man till för att några mil senare finna att samma storlek på tub kostade 20:00  på Dollar House i Sjöbo. Lurad igen, som vanligt.

Den stora variationen i prissättning gjorde att jag satte mig ner för att kolla över priserna på vad en tub 45 grams Karlssons klister kostar – en verklig vild upplevelse som du kan se här bredvid.

Nu var det av en slump att det blev Karlssons klister som blev utvald. Men det kunde vara vilken annan vara som helst också. Sådana här prisskillnader är inte unika.

Kort historia om Karlsons klister
Karlsons klister är ett av de första syntetiska lim och ett gammalt svenskt varumärke vilket uppfanns och grundades av Axel Karlson runt 1922 och som sedan 2001 ägs av den internationella limtillverkaren UHU. Universalklistret var baserat på celluloid löst i aceton och dessutom föremål för Sveriges första reklamfilm.
textkälla: Wikipedia.

Enligt svensk lagstiftning råder fri prissättning och kunden är fri att handla eller inte handla. Det finns ju även något som heter ocker, men då skall man utnyttja någon och det lär väl knappast bli aktuellt när kunden själv uppsöker butiken.

Men när priset är 7,5 gånger mer på samma vara är det kanske frågan om det inte skulle gälla där med.

Foto: © Fred Lundberg

Dollar House i Sjöbo.....................................20:00

ICA-handlaren i Gärsnäs..............................28:00

J W Collection.se..........................................29:00

Gulakatten.se.................................................33:75

Kontorsgiganten.se........................................33:75

Ica handlaren i Simrishamn. Brunshallen......35:00

Skapamer.se....................................................45:00

Slöjddetaljer.se...............................................45:00

Staples.se........................................................46:25

Megashop.se..................................................48:00

JULA i Kristianstad.......................................49:90

Clas Ohlson.se................................................59:90

Partykungen.se................................................69:00

CDOM.COM.(Fritidsbutiken.eu)...................149:00

Priset i butikerna är kontrollerade under september månad 2018. På nätet är alla priser kontrollerade den 27 september 2018, mellan kl. 17.00 - 19.00.

   
Tillbaka till startsidan Till toppen av sidan

 

Vad är detta

2017-05-02

Ja inte vet jag – men enligt restaurangens matsedel skulle det vara en Moussaka. Att det skulle vara den svenska versionen med skivade potatis var jag dock helt medveten om – men i övrigt?
   
Men vad var det jag fick?  
Jo, jag fick helt riktigt en portion halvjumma skivade potatisar!
Till detta något bränt oidentifierat slafs och den köttfärs som skulle varit i, lyste fullständigt med sin frånvaro – om man inte räknade de mikroskopiska små bruna stänk, som det behövdes läsglasögon +3 för att se.
Att en etablerad, restaurangen i Hörby levererar denna typ av mat, även om det är dagens är verkligen inte godkänt.

Hade jag som förstagångskund fått detta hade jag aldrig satt min fot där igen.
Ibland bedrar snålheten,  visheten, eller var det "bara" resterna som gick ut.

Det var också samma ställe som levererade nedan pizza. För många sådana här "misstag" kan vara förödande för en verksamhet. Att bara ha skivade potatis i en Moussaka, eller att leverera en totalt bränd pizza är medvetna val. Inget enskilt misstag i arbetet.
   

 

Tillbaka till startsidan Till toppen av sidan

 

Pizza eller grismat?

2014

Var på ett av våra pizzaställen här i byn (Hörby) och beställde en med hem. Killen bakom disken ropade upp mig och satte fram pizzakartongen på disken. Jag gick fram, betalade pizzan och körde iväg. På väg hem i bilen sa min fru  – "det luktar bränt".
Hon öppnade därefter pizzakartongen och fann ovan skapelse.

Att man bara i sin vildaste fantasi kan få in i huvudet och leverera en sådan här bränd pizza? Är helt övertygad om att personalen på stället inte själva skulle satt tänderna i den, utan skickat den vidare direkt i soporna – men att ta betalat, hålla masken och leverera utan en min – det hade man mage att göra. Verkligen dåligt!

Man måste till och med ha skrapat bort en stor bränd fläck uppe på pizzan i hopp om att "rädda" den. Men istället blev det en stor krater! Ändå lägger man ner pizzan i kartongen, stänger locket och levererar den till kund. Att en pizzabagare, som borde vara en yrkesman, över huvudtaget bara slänger ner skiten i lådan, borde vara otänkbart!

Så när ni handlar pizza – be utlämnaren av pizzan öppna locket och visa den. Detta borde snarare vara normal service att visa kunden produkten innan de betalar.

   

 

Tillbaka till startsidan Till toppen av sidan

 

Delikatesskivor?

2014-09-09

Inhandlade ett paket "delikatesskivor" i en av våra större matbutiker i Hörby, förmodligen den största.

När vi kom hem och bröt förpackningen så var det allt annat än delikatesskivor – det var bara "snafs" mer eller mindre beroende på vilken skiva man tittade på.

Slakterier säljer oftast s. k. "hushållspålägg" vilket är just skivor som blivit slarviga i produktionen av någon anledning. Priset på "Hushållspålägg" ligger oftast mycket långt under vad normalförpackade skivor kostar.
Skillnaden för konsumenten är här att hon eller han själv valt denna typ av pålägg och betalar därmed ett lägre pris.

När jag reklamerade detta i butiken var svaret från butikschefen att jag fick komma tillbaka och byta ut paketet mot ett nytt. Någon annan ersättning för att köra tillbaka till byn och hem igen var det inte tal om.

Det är inte första gången jag reklamerar varor i denna butik och det är i princip samma tjafs varje gång. Man blir snarare irriterad för att kunden tar "sig ton" och vill lämna tillbaka eller reklamera en vara.

Man tar absolut inte till sig den minsta lärdom av reklamationerna för att försöka förbättra sig.
Det är väl en självklarhet att handlaren står för de kostnader och konsekvenser som en felaktig vara drar med sig – inte f-n är det vi konsumenter som skall stå för detta!

Så får du varor som inte håller måttet – reklamera! Varför låta handlarna stoppa sina vinster i fickorna på produkter som vi blir lurade på?

Jag skickade även bilderna till leverantören i samma mail som jag reklamerade till butiken. Detta gjordes av den anledningen att jag redan innan hade dålig erfarenhet av butikens sätt att sköta reklamationer.

Hos leverantören var det inga som helst problem.
Här "erkände" man direkt att kvalitetskontrollen inte hade varit vad den skulle. Kundtjänst meddelade mig att bilderna kom de att sända till kvalitetskontrollen på företaget för att ev. kunna åtgärda att detta inte hände i fortsättningen. Till detta skickade man 3×25 kr i varucheckar, som kompensation för den ofullständiga varan – inget som helst tjafs om någonting.

Orsaken till till att skinkan blivit "slafslig", var med stor sannolikhet att den var "för färsk" att skära i skivor. Att varan var "för färsk" låter ju i sig lite konstigt. Vi konsumenter vill nog ha så färska varor det över huvudtaget går att få. Till detta hade kvalitetskontrollen inte varit tillräckligt uppmärksamma och så blev det som det blev.

Det var absolut inget fel på själva köttet, och visst kan kvalitetskontrollen missa ibland. Här var det ju bara utseendet, som inte stod i relation till priset.

Men när en kvalitetskontroll missade i Danmark för 1-2 månader sedan – dog 14 personer!
Detta visar vilken oerhörd energi som måste läggas ner på att vi får ut varor i handeln som verkligen är kontrollerade.

Så än en gång får den stora mataffär i Hörby tummen NER!
Men leverantören av köttet får tummen UPP för det sätt de hanterade reklamationen.

 

LÄGG PÅ LUREN! DET FINNS INGET ANNAT ALTERNATIV

Ett allmänt tips när du får okända samtal.
– Lägg på luren UTAN att säga någonting!

Att ge sig in i ett resonemang kan sluta illa och kosta mycket pengar!

En del blufföretag spelar in ditt samtal och redigerar sedan ihop detta till något som passar dem. Framförallt är de mycket noga med att försöka få dig att säga ja – så många gånger som möjligt.

Då jag själv i mitt tidigare yrkesliv varit på otaliga säljkurser, och lärt mig de flesta knepen, kan jag garantera att det är den lättaste sak i världen att få folk att säga JA.
Det är "bara" att ställa frågor på ett sätt som i princip bara kan besvaras med ett ja. Lyckas säljaren inte första gången, är det nästan 100% säkert att han eller hon lyckas vid nästa fråga.

Så inbilla dig inte att du är unik och kan stå emot en driven säjare – det har bevisats gång på gång att säljaren vinner i 99% av alla fallen. Därför skall man lägga på luren direkt UTAN att säga något.

 

Tillbaka till startsidan Till toppen av sidan

 

Kass tandläkare

2013

Tandläkaren är ingen gud, även om en del tror det själva.
Reklamera dina jobb på precis samma sätt som när du reklamerar en annan produkt.

 

 

Har nu själv råkat ut för en dålig tandläkare och ett oseriöst företag i Hörby centrum.

Min gamle tandläkare, som hade sin tandläkarpraktik i ett villakvarter i Hörby tillsammans med sin man sålde av företaget pga. av olika anledningar, dock inte pga. att företaget gick dåligt.
Jag anlitade dem i 27 år utan en enda synpunkt eller reklamation – de utförde alltid ett bra jobb och såg till sina patienters bästa, och de var de trevliga att ha och göra med.

Men när de sålde, köpte ett nytt  "stort och fint" företag på dyraste butiksplatsen i byn deras kundstock, dvs. de köpte "patienterna" Det är ju det man betalar för i en sådan här bransch.

Stor fin hemsida med alla möjliga specialiteter och mängder med personal erbjöd nu den nya tandläkarkliniken  "Guld & Gröna skogar".

Redan vid första besöket ballade det ur. 20 minuter efter överenskommen tid kommer tandläkaren drällande och verkade ha hela dagen på sig. Någon ursäkt om att patienten fått sitta och vänta och att de inte höll överenskommen tid – nej, nej, vi patienter har all tid i världen och vi har ju inget eget jobb att sköta.

Så här fortsatte det följande gånger och trots påpekande flera gånger till "Fina företaget" blev det ingen ändring. Idag är både den behandlande tandläkaren anmäld (av fler än mig) och företag eftersom de uppenbart inte är intresserade av att åtgärda ett dåligt arbete – trots att de erkänt att kronan som jag fick inte är som den skall.

Saken förbättras inte av att den behandlade tandläkaren "har slutat" – på vardagsspråk betyder detta att han fått sparken.
Nu försöker han ta livet av patienter i Stenungsund istället, med några andra team. Alla de andra teamens personal finns på bild utom en – vilken är inte svårt att lista ut.

Företaget erkänner som sagt att de klantat till det, men argumentet jag får när jag vill att de skall rätta till sitt fel är någon helt fantastisk argumentation.

Ägaren själv säger:
"Vi har patienter som har fått det mycket värre än din lilla flisa". Jag förstår att han, ägaren känner sig pressad eftersom det är så illa att flera patienter lidit mycket mer skada än vad jag gjort. Då skall de "lättare skadorna" tydligen inte åtgärdas, eller ersättas ekonomiskt. Jag upplyste företagets ägare om att jag är fullständigt ointresserad av andra problem. Att jag skulle stå över för att de har patienter som lidit ännu mer skada är horribelt. Att de får gå före är helt ok – men han vill inte ens boka en tid i framtiden.

Den sparkade  tandläkaren, "Tandläkare Klant" har gått under jorden och "svarar bara på mail" – men han svarar inte ens på mail. Tydligen har han en patient på 82 år, som då avkräves att hålla kontakten via mail (som han då inte svarar på)? Kommentarer är helt överflödiga.

Sista budet är att ägaren till "Fina tandläkarkliniken" inte  tycker om mina mail – konstigt tycker jag. Jag har varken svurit eller hotat honom i mailen, men väl talat om i klarspråk vad jag tycker.  Som VD på företaget är han helt klart inte van vid att bli satt på plats. Han lever kvar i tiden då läkare och tandläkare stod strax under Gud – och patienterna skulle bara hålla tyst.

Tillbaka till startsidan Till toppen av sidan

 

Bestrid allting skriftligt

Bestrid allting skriftligt – även om du tycker att det inte skulle behövas – och spara alla brev och dokument noga. Notera tider o. dyl. när du får telefonsamtal där de bara vill lura dig. Tjafsa inte med dem, lägg bara på luren! Du kan ha mycket stor nytta av detta vid en ev. rättegång.

Tillbaka till startsidan Till toppen av sidan
   

 

CHOKLADFISKAR TILL 1041 KR/KG

Denna rubrik öppnar du här i en PDF-fil. Öppnas i eget fönster
Tillbaka till startsidan Till toppen av sidan
 
 

BETALA I FÖRSKOTT OCH BLI LURAD?  – VARFÖR DET?

Betala för ett arbete eller vara i förskott? Varför det?

Vill affären, snickaren, muraren eller säljaren, sälja produkten eller tjänsten till dig så är väl den minsta prestationen säljaren kan göra är att leverera denna när betalning sker – det är ju han som tjänar pengarna.
Så varför skall du som privatperson ligga ute med pengar till ett företag? Redan här låter det dumt, inte sant?
Lånar vi ut pengar till vänner, bekanta och/eller till andra som vi inte känner också? Helt utan säkerheter!
 Har företaget så dålig ekonomi att de måste ha förskottsbetalt från kunden – då är ett mycket bra tips – byt leverantör omedelbart! Du kommer med stor sannolikhet att bli lurad.
Att betala en väldigt udda vara med en del i förskott, kan man möjligtvis acceptera, eftersom butikerna dock har de problemet ibland att folk beställer varor men hämtar aldrig ut dem.

Kan entrepenören tvinga oss att betala när jobbet inte är gjort?
Villaägarna rekommenderar generellt att ALDRIG betala en tjänst i förskott, i synnerhet inte för så omfattande arbeten som ett husbygge. Eventuella betalningsplaner bör utformas så att betalning sker först efter utfört arbete, eller att material levererats.
Vi avråder från att koppla betalning till bestämda datum då det kan innebära att betalning kan komma att ske i förskott om arbetet försenats.


Vid småhusentrepenader, dvs. nybyggnad och tillbyggnad, är avtal om förskottsbetalning dock inte bindande. Enligt 52 § konsumenttjänstlagen, som är tvingande till konsumentens fördel, är konsumenten inte skyldig att betala för annat än utförd del av entrepenaden. Entrepenören har alltså INTE rätt att få betalt för annat än det han utfört, trots ert avtal.
Källa: Villaägarna nr 5-2012.

Tillbaka till startsidan Till toppen av sidan
 
 

KAN JAG FÅ ETT GLAS VATTEN?

Varför skulle någon över huvudtaget komma hem till dig för att få ett glas vatten, eller låna telefonen för den delen?
Ingen! Men detta är fortfarande ett klassikt sätt att ta sig in i andras hem, helst de äldres.
En variant på detta är att köra till en ensligt beläget hus eller gård för att få kylarvatten till bilen? Det är ju så dumt. Varför köra från vägen till ett avlägset ställe för att kolla om någon har vatten? Det luktar tjyvar & bedragare lång väg.

Tillbaka till startsidan Till toppen av sidan
 
 

VÅGA KLAGA  —
ÄVEN PÅ SJUKHUS OCH VÅRDCENTRALER

Har du fått en tid på vårdcentral, Specialisthus eller sjukhus, så skall det också vara den tid du kommer in på. Är det så, och det är det ofta att de är försenade skall du ha tillbaka dina pengar du betalat för besöket ifall du inte börjat behandlingen senast 30 minuter efter den tid du fått!
Denna regel har funnits länge, men man går inte ut från Landstinget och informerar patienterna om detta mer än nödvändigt. Skulle alla patienter som har rätt till att kräva tillbaka sin patientavgift gjort detta hade det blivit stor katastrof.
Enligt reglerna är det du som patient som måste påtala detta – sjukvården vill tysta ner denna regel så mycket som möjligt.
Senast jag var på Specialisthuset i Eslöv var de försenade i 35 minuter. Genom att påtala detta och begära tillbaka patientavgiften på 300 kr i detta fallet, så är det ju i alla fall en liten ersättning för att man fått vänta.

Finns det en enda orsak till att vi patienter inte skall använda oss av de regler som sjukvården själva ställt upp? Detta med ersättningen är ju för att helt enkelt få ordning på detta missbruk sjukvården håller på med – att ständigt överboka patienter.
Skall jag välja på att bjuda landstinget på 300 kr. eller behålla dem själv, är svaret enkelt.

Tillbaka till startsidan Till toppen av sidan
 
 

BEGÄR ERSÄTTNING ÄVEN I BUTIK

Får du en felaktig vara så reklamera den! Att värdet är stort eller litet har ingen betydelse. Det vi köper och betalar för skall vara i ett korrekt skick.
Fått varor som haft utgånget datum? Naturligtvis lämnas dessa tillbaka. men begär ersättning för att du blivit felaktigt behandlad, fått en kass vara och att du fått lägga ner tid och pengar på att köra tillbaka den.
Det fungerar! Butiken vet så väl att de klantat till det. detta skall du så klart som kund använda dig av och dra nytta av för egen vinning. Butiken gör ju allt för att skinna dig på pengar genom olika "erbjudanden".

På kort tid har jag fått 100 kr från ICA , 300 kr från Coop och 300 kr. från Doc Morris apotek i Höör. Orsaken att de villigt betalar ut ersättning är naturligtvis för att de vet att de klantat till det ordentligt.

Men att göra reklamation, betyder också att du måste veta att du har rätten på din sida och att de inte skött sitt arbete. Att bara gnälla och tjafsa ger inget resultat. En reklamation kan inte basera sig på något personligt tyckande, utan måste vara underbyggd för att den skall ge respons.

Ett problem du stöter på när du kräver pengar i ersättning är att den personalen som borde kunna hantera detta, inte alltid klarar av det – just pga. att det är ovanligt att en kund begär ersättning.

På Coop  i Hörby t. ex. fungerade reklamationen/ersättningen bra så länge butikschefen på plats skötte ärendet, hon gjorde allting rätt.
Men när butiken klantade till det en andra gång blev en distriktschef inkopplad, som inte på långa vägar var mogen uppgiften.

Istället för som butikschefen accepterat deras klumpighet som skötte ärendet bra första gången. Lika dåligt skötte distriktschefen det andra gången och raserade precis all goodwill som butikschefen byggt upp – detta för en skitsumma på 300 kr brutto, som kanske kostat Coop någon hundralapp i verklig kostnad på slutet, då det handlar om ett tillgodohavande.

Men istället har distriktschefen lagt ner massor av tid i form av mail och undanflykter under  lång tid. Denna kostnad och tid han lagt ner på detta överstiger ersättningen med råge, det handlar absolut om flera 1000-lappar i kostnader som han orsakat Coop, och då räknas inte den dåliga rennomén in som han skapat.
Detta för att hans personliga prestige inte skulle gå förlorad, det handlade till slut inte om den verkliga orsaken eller ärendet – det handlade om att kunden inte skulle få rätt, en andra gång. Trots att kunden fick rätt den första gången och händelsen var exakt den samma.

Men träffar du på en personal som inte klarar av situationen, så gå vidare till högre chefer. Ta kontakt med VD direkt om det behövs. Tänk också på att en reklamationssituation inte alltid bara handlar om att får rätt – det handlar lika mycket om en uttröttningsprincip när personalen ställer sig på tvären.

Men än en gång.
I grunden måste du känna att du har rätt och var realistisk. Har du rätt får du också oftast rätt till slut om det är ett seriöst företag. Sedan finns det så klart nej-sägare även bland företagare, det är bara att titta på Uppdrag granskning och den typen av konsumentprogram – vissa företagare vill helt enkelt inte
göra rätt för sig, och tyvärr börjar detta förekomma mer och mer även i de "finare familjerna".

 

Till startsidan Till menyn gamla bilder Till menyn Hörby tätort Senaste uppdateringarna
Till menyn Presentation av lokala företag och verksamheter från förr