Toppen av sidan

 

Startsida Gamla bilder Hörby tätort Kontakt Uppdateringar
Lokala företag och verksamheter från förr länkar som inte passar in på orter och branscher
Menysida för Fulltofta torpruiner  

 

Hanakällan

Foto: 2012 © Fred Lundberg.

Hanakällan där folket från Hungern fick hämta sitt vatten till torpet. Det finns en källa till ca 5 meter ifrån som är betydligt djupare.
Foto: 2012 © Fred Lundberg.

   
   

Hanakällan ligger ett stenkast från Hanahus (Hungern), har än idag drickbart vatten. Men som vanligt när man är ute i naturen är det omdömet som är bästa hjälpen. I jan 2013 var vattnet inte bara drickbart, det var kallt, absolut rent och gott – smakade källvatten helt enkelt. Nytt besök av källan gjordes bl. a. i november 2013 och det var fortfarande lika fint vatten.
"Riktigt" källvatten lär väl knappast finnas kvar någonstans i Skåne – eller? Foto: 2012 © Fred Lundberg.

.

   
   

Hanakällan 2008. Observera muggen som bytts ut genom åren då de blivit förbrukade eller blivit trasiga. Foto: © Jessica Sjöö.

Vid Hanakällan med sin klassiska mugg hängandes på en krok och välkomna att ta sig en kopp vatten från den kristallklara och kalla källan. Den första koppen var en liten porslinskopp med en vacker blomsterdekor men så en dag föll örat av och den fick bytas ut. Därefter har det varit flera andra koppar som hängt på kroken sen slutet av 1970-talet. Foto: 2012 © Fred Lundberg

   
   


Kartan har klickbara zoner. Kartutsnitt från 2024.
   
   

Kartutsnitt från 2020
Bild ID: Hanakallan_2020_01.

   
   
Kartutsnitt från 2015
Detalj av karta som visar var Hanakällan ligger. Blå namnmarkeringar på detaljkartan är våra egna och återfinns ej på översiktskartan.
Det finns klickbara område på kartan för att ta sig vidare till andra torp och platser
   
   

Mer detaljerad orienteringskarta.
Med tillåtelse att publicera utsnitt från Frosta OK orienteringskartor. Denna karta är från 2001.
Observera att vita ytor i en orienteringskarta symboliserar skog. En del av övriga kartsymboler på en orienteringskarta hittar du på kartsymboler.

   

Till toppen av sidan