Toppen av sidan

 

Startsida Gamla bilder Hörby tätort Kontakt Uppdateringar
Lokala företag och verksamheter från förr länkar som inte passar in på orter och branscher
Menysida för Fulltofta torpruiner  

 

Vasahus
eller Vasahusen, anor tillbaka till 1500-talet. Det har funnits 4 Vasahus

Illustration: © Jimmy Juhlin-Alftberg.

Det är ingen tvekan om vad förlagan till illustrationen är ifrån.
Ernst Ståhl vid Vasahus år 1925.

   
   

Vasahus nr 1
Det första var en backstuga, ingrävd i backen, långt hus med två ”foller” antagligen till djuren. En liten jordkällare finns en bit bort mot gråstenshuset.

Här bodde: Per Engelsson född 1769 i Fulltofta, storebror till Nils Englesson på Brinkesholm. Hustru: Boel Månsdotter född 1769 i Nunnäs.

Äldsta barnet, sonen Engle Persson född 1805 i Fulltofta bodde kvar i backstugan till år 1837 då han flyttade över till gråstenshuset som var nybyggt. Backstugan förfaller därefter. Engles benämning är torpare men ändras till husman.

Hustrun: Elna Johansdotter född 1806 i Esphult. De får 10 barn några dör i spädbarnsålder, därav ett gossebarn, avlider vid 5 månaders ålder. Bengta som är 5:e barnet i syskonskaran är född 1844, hon får en dotter Anna född 1866. Åbon Krister Truedsson i Knopparp/Linderöd har förbundit sig att betala Annas uppfostran.

Bengta gifter sig 1881 med arbetskarln Ola Persson född 1834 i Fulltofta. De får en dotter, Elina som avlider 9 månader gammal. Ola är en duktig hantverkare. Istället för att göra dagsverk levererar han årligen 390 st. kvastar. Svärfadern Engle Persson avlider 1886. Änkan Elna bor kvar i backstugan till 1889. Således ”sitter” grannen änkan Elna Andersdotter på Högeholm och änkan Elna Johansdotter/Persson på Vasahus. Undras om de träffas?

Ingången till Vasahus, sedd från torpruinen.
Foto: maj 2013 ©  Fred Lundberg.

Vasahus nr 2
Vasahus nr 2 var ett gråstenshus med halmtak. Boningshus som var sammanbyggt med stallet, var avsett för djuren/korna, detta låg under vedboden. Spisens placering var mitt i huset.

Ett par ruiner finns vid brunnen där man även ser delar av den gamla vägen. På 1900-talet bodde här familjen Ernst Stål med hustru Anna och sina 7 barn Ella, Elsa, Anna-Lisa, Erik, Dagmar, Eve och Bengt. Dottern Ella 14 år arbetade som lill-piga på Gamla Staveröd och fanns där den natten som gården ödelades av ett åsknedslag och brann ner 1932.

Ernst Stål arbetade under Landstinget och skötte skogsgallring, vedhuggning, utdikning m. m. Familjen Stål var en stor familj, utrymmen i Vasahus blev trånga. Därför byggdes en ny bostad mitt över, det stod klart omkring 1927. Denna byggnad var uppförd av trä, sammanbyggd med stallet. Det gamla stenhuset användes som stall, maskinhus och förvaring av redskap.

Barnen Stål hade lång väg till skolan i Fulltofta. vintern, när det var mycket snö, kunde barnen tvingas ta den långa omvägen om Mjälaströ för att komma fram till skolan. Familjen flyttade 1939 till ett annat torp, Lilla Åkarp i Attarp.

 Nästa ägare var Björn Persson till ”nya” Vasahus. På 1940-talet eldhärjades det och brann ner. Orsaken lär ha varit ett elektriskt fel. Jag har fått berättat för mig att Björn fick det sorgliga beskedet när han var på Stora biografen i Hörby. Ett par vackra hästar brann inne. Gården byggdes aldrig upp igen.

Senare på samma grund byggdes en sommarstuga. Det var chefredaktör Ivar Säfstrand på Mellersta Skåne som lät uppföra stugan. Han och hans fru levde här ett fritt naturistliv och solade och badade i Hejebäcken där man även hade anlagt en liten strand. Ivar Säfstrand blev den drIvarde kraften att få igenom att Ringsjöstrand grundades till en badplats.

Den sista som bodde på Vasahus var skogsarbetare Östen Karlsson som övertog sommarstugan. Tills det bestämdes att stugan skulle flyttas till ett stugområde i Höör. Lindhagen 41.

Man kan fortfarande se trappan från gården på den ena sidan och stugans grund och trappa på andra sidan. Ett buskage av nypon växer sidan om. Här växer Humle, kriger, vit Syrén, såpnejlika, snödroppar, guldviva, daglilja och bärbuskar.

Text: © Bodil pedersen

   
   

Ingrävt i en backe låg det första Vasahuset.
Foto: © Roland Pedersen.

Nedervåningen. under boningshuset var stall för djuren.
Foto: © Roland Pedersen.

Vasahus stenhus. Foto: © Roland Pedersen.

Död man dömd till döden, © av Per-Gunnar Mörck.

   
   
Detalj av karta som visar var Bossaren torpruin ligger. Blå namnmarkeringar på detaljkartan är våra egna och återfinns ej på översiktskartan.
Kartversion 2024. Kartan har klickbara områden.
 
   
Detalj av karta som visar var Vasahus torpruin ligger.
Kartversion 2015. Kartan har klickbara områden.
   
   

Mer detaljerad orienteringskarta.
Med tillåtelse att publicera utsnitt från Frosta OK orienteringskartor. Denna karta är från 2001.
Observera att vita ytor i en orienteringskarta symboliserar skog. En del av övriga kartsymboler på en orienteringskarta hittar du på kartsymboler.

   
   

Huset till vänster brann ner år 1943, det var Fulltoftas frivilliga brandkårs första utryckning. stenhuset till höger är taket borta, men väggarna på huset finns.

   
   

Vasahus sommarstuga
Vi är många som läst om att det uppfördes en sommarstuga på Vasahusgrunden efter att det gamla Vasahus brunnit ner, men väldigt få har sett den. Men här kommer lite bilder. Det var chefredaktör Ivar Säfstrand på Mellersta Skåne som lät uppföra stugan. Han och hans fru levde här ett fritt naturistliv och solade och badade i Hejebäcken där man även hade anlagt en liten strand. Ivar Säfstrand blev den drIvarde kraften att få igenom att Ringsjöstrand grundades till en badplats.

Den sista som bodde på Vasahus var skogsarbetare Östen Karlsson som övertog sommarstugan. Tills det bestämdes att stugan skulle flyttas till ett stugområde i Höör. Lindhagen 41.

   

Östen Karlsson framför Vasahus sommarstuga.
Foto: © Östen Karlsson.

Vasahus sommarstuga från baksidan. Stentrappan syns tydligt än idag. Foto: © Östen Karlsson.

   
   

Vasahus sommarstuga som en gång tillhörde redaktör Ivar Säfstrand. Foto: © Östen Karlsson.

Alla bilderna av sommarstugan har Östen Karlsson själv ställt till vårt förfogande. Tagna i slutet av 1960-talet. Foto: © Östen Karlsson.

   
   

Resterna av trappan är idag ett tillhåll för Huggormar.
Foto: 2012 ©  Fred Lundberg.

Foto: 2012 ©  Fred Lundberg.

   
   

Foto: 2012 ©  Fred Lundberg.

Foto: 2012 ©  Fred Lundberg.

   
   

Man hittar en del där vildsvinen grävt. Under en period var de väldigt förtjusta i Vasahus. Foto: maj 2013 ©  Fred Lundberg.

Skåneleden går tätt förbi Vasahus.
Foto: jan 2014  © Roland Pedersen.

   
   

Porslinsbit hittad vid Vasahus. Vildsvin hade grävt ordentligt i marken. Porslinsbiten hittades i en av groparna under grästuvorna som vildsvinen vänt.

Skärva utgör en del av botten och buken på ett kärl. Kanske är det en kaffekopp, eller en skål. Fat kan vi däremot utesluta.
Arkeolog, Birgitta Åkesson. Foto ©  Fred Lundberg i maj 2013.

Även delar av en järnspis eller kamin kan man hitta runt Vasahus.
Foto: maj 2013 ©  Fred Lundberg.

 

   
   


Vasahus 2020.
Foto: © Ulf Mjörnmark. http://www.mior.se
   
   


Vasahus 2020.
Foto: © Ulf Mjörnmark. http://www.mior.se
   
   


Vasahus 2020.
Foto: © Ulf Mjörnmark. http://www.mior.se
   
   


Vasahus 2020.
Foto: © Ulf Mjörnmark. http://www.mior.se
   
   


Vasahus 2020.
Foto: © Ulf Mjörnmark. http://www.mior.se
   
   


Vasahus 2020.
Foto: © Ulf Mjörnmark. http://www.mior.se
   
   


Vasahus 2020.
Foto: © Ulf Mjörnmark. http://www.mior.se
   
   
   

Till toppen av sidan