Toppen

Om oss på www.gammalstorp.se

 

Startsida Gamla bilder Hörby tätort Kontakt   Uppdateringar
Lokala företag och verksamheter från förr Länkar som inte passar in på orter och branscher

      

 

Information om den ideella, opolitiska och icke kommersiella historiska hemsidan om Hörby med omnejd och dess målsättning

 

Så här började det i december 2012
Hemsidan föddes i december 2012, som ett fritidsprojekt för en pensionerad yrkesfotograf och originalare, som i någon mån ville hålla sina tidigare yrkeskunskaper någorlunda flytande även efter arbetslivet. Vad kan då vara bättre än att engagera sig i sin hembygd?
Tidigare var jag en pendlare, som på morgonen försvann till storstaden Malmö för att försörja mig och åter på kvällen till landet för att få det ultimata lugnet.
Numera använder jag och min fru vår tid till att "bara vara" i vår underbara natur, som vi har här, inte bara i Gammalstorp utan i hela Mellanskåne.
Att bli "accepterad" som invandrad", jag från Simrishamn och min fru från Ystad har tagit sin tid – så där 25 - 30 år, men känner nu att vi kommit över tröskeln och att vi är en i "högen".

 

Hemsidan – som ganska snart blev tre
Hemsidan är inte på något sätt tänkt som en personlig hemsida, utan tvärtom –  förhoppningen är att folket i bygden, men även de som bor på annat håll skall ta den till sig och vara en del av den. I den bemärkelsen att man hjälper till med idéer, synpunkter och ställer gamla bilder, text, material och inte minst kunskap till förfogande, till vår avdelning "gamla bilder från trakten", där många redan fått mycket glädje och nostalgi, kanske från saker som var på väg att glömmas bort, och mer kommer ständigt in..
I feb. 2024 hade vi strax över 33.500 bilder och 90 %  av dessa är riktigt gamla bilder från bygden, som kommer från alla möjliga, och ibland "omöjliga" håll. Bild antalet växer dramatiskt snabbt och vi som arbetar med detta har ibland svårt att hålla takten.

Förutom gamla bilder från bygden www.gammalstorp.se var det två andra avdelningarna jag började på –  Victoria Benedictsson och Fulltofta Torpruiner och de blev redan på kort tid något ut över det vanliga. Detta tack vare hjälp av kunniga personer som jag fått kontakt med och ställt sig till hemsidans förfogande.  Detta resulterade i att både Victoria Benediktsson och torpruiner i Fulltofta fick var sin helt egen (domän) hemsida, som specialiserats i vardera ämnet. Mina medarbetar på dessa två hemsidor är verkligen proffs och detta har resulterat i uppgifter och fakta som aldrig tidigare varit kända.

Tyvärr gick torpruiners specialist, Bodil Pedersen bort allt för tidigt i juni 2022. Dess för innan hann hon med att göra Fulltoftas torpruiner till en komplett historisk hemsida – utan konkurens.

Hemsidan om gamla bilder från Hörby kommun: www.gammalstorp.se

Hemsidan om Fulltofta torpruiner: www.torpruiner.se

Hemsidan om Victoria Benedictsson: www.victoriabenedictsson.se

Jag hoppas verkligen att man bortser från "by-revir tänkandet", och det där om inbördes beundran, som tyvärr finns på sina håll och istället känner sig välkommen på hemsidan, eftersom den vänder sig till närområdet, oavsett vem man är, vad man är eller var man bor.

Vi fick genast "rykte om oss", från vissa håll – att vi skulle vara en konkurrent
(?) till redan etablerade "kulturföreningar", eller enskilda  individer som trodde att de hade någon form av ensamt mandat på kulturen i kommunen? Sådant ser vi bara som löjligt och omoget – de får leka själva i sin egen lilla sandlåda.
Så klart skall vi alla hjälpas åt för att bevara vår historia!

Hemsidan måste ha ett namn och detta blev gammalstorp.se av den enkla anledningen att jag bor just i Gammalstorp. Men oavsett namnet vänder den sig precis lika mycket till närområdet, byarna runt omkring och till kommunen i sin helhet. Hela kommunen är vårt arbetsfält med mångar olika orter och platser som presenteras, men vi har alltid plats för mer.

Hemsidan växte snabbt och växer fortfarande
Hemsidan blev snabbt etablerad och har på dessa 12 år blivit en självklar portal att använda när man vill se och få historisk information och om gamla bilder från trakten. Den användes både av privatpersoner, föreningar, institutioner, skolor, museer, bibliotek och av annat yrkesfolk, långt utanför vår kommun.

Eftersom jag är inflyttad, även om det nu gått 45 år har jag klart inte den historiska kunskapen, som den infödda befolkningen som vuxit upp här i bygden – därför är vi i mycket stort behov att att få stöd av er som är "himma i fro". Att läsa sig till historik är en sak, men att få det direkt från källan, av levande engagerade människor är en helt annan.
Så ni som har material och bilder om gamla tider, från Hörby med omnejd – sitt inte och håll på dessa i era "skokartonger", utan låt oss alla kunna ta del av detta. För visst finns det material. Allting vi lånar för skanning eller avskrift lämnas naturligtvis tillbaka i exakt samma skick som vi fick det.

Att låta historiskt material ligga i källare och garderober, oavsett om det är privata eller offentliga skulle jag kalla "kriminellt". Vårt museum i Hörby är ju "stängt till vidare", kallar man det. Det stängdes 2019 och ännu i feb. 2023 har det inte öppnats. Det kanske aldrig öppnas, vem vet?

Har du gamla foton, album eller intressant material, som borde sparas till eftervärlden  Snälla – ge oss en chans att skanna och fotografera av detta innan du ev. lämnar det ifrån dig till någon annan.

Tyvärr är det ofta så att museer, men även andra institutioner gärna "vill ha", men många gånger hamnar inlämnat material i källaren och där gör det verkligen ingen nytta – och till slut vet ingen ens att det funnits.

Vi lämnar gärna referenser till de som redan gett oss sitt förtroende.

Hemsidan förmedlar information
Hemsidan kommer alltid att vara uppdaterad och aktuell. För att klara detta måste sidan vara uppbyggd på ett enkelt och logiskt sätt, som gör den lätt att sköta, uppdatera och administrera.
Genom denna filosofi, blir sidan också enkel att använda för besökarna, utan att man skall behöva vara en "datanörd".
Därför är i stort sett alla dessa moderniteter, som blinkade texter, animeringar, blixtljus, övertoningar och andra konstigheter, som finns på många hemsidor bannlysta. Hemsidan skall förmedla snabb, enkel och rak information, utan konstigheter, och man skall inte behöva vara något proffs för att navigera sig genom sidorna. Inte heller behöva lägga ut pengar på den absolut senaste tekniken.

Men du bör ändå lära dig normal baskunskap om hur man använder Internet och webbläsare för att tillgodogöra dig den stora information, som detta media kan förmedla.

Hemsidan fungerar även med mycket äldre webbläsare och man behöver inte heller betala för ett supersnabbt bredband för att kunna tillgodogöra sig materialet. Även om naturligtvis ett snabbt mobilt bredband eller fiber är drömmen att både arbeta med och som betraktare få fram bilderna supersnabbt på skärmen.
Tänk på att många som finns på landsbygden där fiber fortfarande inte finns på många håll, hos mig fanns det inte förrän 2020 och jag har valt att inte installera fiber, då anslutningspriset var löjligt dyrt och inte minst alla bolags virrighet som erbjöd "guld & gröna skogar".
Istället satsar jag på radiovågor, dvs. 4G, 5G och snart har många 6G vilket är minst lika snabbt och säkert som fiber, men till en bråkdel av kostnaden. Så frågan är om fiber verkligen är så bra som den "överreklamerade" reklamen vill påskina?

Allt för många byar, föreningar och företag har så "märkvärdiga" hemsidor att ingen kan eller ens orkar upprätthålla ordningen på dem. Och skulle någon annan behöva ta över är det helt kört. Men oavsett anledning, är det bättre att ingen hemsida ha –  än en som inte sköts och aldrig uppdateras.

Är du en flitig besökare hos oss går du bara till länken "uppdateringar", så ser du direkt i datumordning vad som hänt sedan du besökte oss sist. besöker du oss som ny eller bara sporadiskt finns det mängder av intressanta länkar på startsidan (Index sidan), som tar dig vidare, till strax över 33 500 bilder.

2024
Då fler och fler använder sina "smarta" mobiltelefoner till att titta på nätet, kommer vi från och med 2024 att försöka (i mån av tid, som ofta saknas) börja med att anpassa en del sidor (menysidor), så de blir lite enklare att se på en liten mobilskärm.
Dock kommer vi inte att frångå vår princip om att fotografier skall visas stort och tydligt på en datorskärm eller TV. Mobiltelefoner förenklar också inläsningen av hemsidor och att titta på bilder på en sådan lite skärm är inte optimalt.

 

Hörbys kulturpris 2014
I december 2014 tilldelades vi Hörby kommuns kulturpris för vårt arbete med gamla bilder. Detta sporrade oss klart att fortsätta och bli ännu mer aktiva på att leta fram vad som finns på vindar, källare, skokartonger och var nu gamla bilder kan ligga.
Det är egentligen detta letande, som är det verkliga jobbet. Att få fram bilder och uppgifter är det som är tidskrävande. När väl bilden finns tillgänglig är det tekniska oftast bara en formsak.

Vad  jag och mina närmaste medarbetare verkligen uppskattar är att även tidigare kulturpristagare tagit till sig www.gammalstorp.se och är idag en självklar del i verksamheten på ett eller annat sätt.

Nu kan ju inte alla få något pris från kommunen – men som kanske borde få det. Därför vill vi på gammalstorp.se ge ett eget pris till alla de som hjälpt och hjälper oss att kunna fortsätta att visa historiska bilder och dokument.

Utan er – ingen hemsida – så enkelt är det.
För oss får ni alla 1:a pris och står högst upp på pallen.

 

Uppdatering av uppgifter
Idag har gammalstorp.se många som sänder bilder, text och information till oss. Tyvärr började vi inte omgående med vår länk Tack för hjälpen där vi listar alla de som på något sätt hjälper oss. Tyvärr har vi säkert missat någon och vi började först långt efter att hemsidan startat.
Anledningen är helt enkelt att vi inte kunnat gissa oss till att hemsidan skulle få den uppmärksamheten och genomslagskraften som den fått. Fritidsprojektet resulterade snabbt till ett fulltidsarbete, och är så än idag.

Vi skriver nu 2024, tolv år efter starten är vi ungefär 4-5 personer som ständigt på ett eller annat sätt jobbar aktivt med sidan. Till detta kommer då alla de som idag kan räknas till hundratal, som  hjälper till med bilder och material.
Trots detta är vi i princip alltid i tidsbrist och vi välkomnar fler medarbetare.

Tack till alla
Vill här på slutet rikta ett stort tack till alla er som på något sätt genom åren hjälpt och hjälper oss med bilder, text, material eller vad det nu än är.
Utan er hade denna historiska hemsida om Hörby och bygden aldrig fungerat.

Kontakta oss gärna om du vill bli en av oss, eller om du vill låna oss bilder och/eller annat material.

 

Till toppen av sidan

 

   Lite teknik om hemsidan (daterad januari 2024)

Många bilder att hålla reda på
Vi får ibland frågan om hur vi kan hålla reda på alla ca. 500  länkar, som finns på våra omkring 900 enskilda sidor på vår sajt.
www.gammalstorp.se, som är den klart största av sajterna har vi idag jan 2024) strax över 33.500 bilder, som i sin tur ligger i 1.378 olika mappar.

Svaret är konsekvens i logostiken, men ändå kan någon bild eller dokument ibland "försvinna" någonstans på hårddisken, men än så länge har vi alltid hittat dem till slut.

Dagens teknik är naturligtvis fantastisk (när den fungerar) då alla våra tre hemsidor får plats på ett litet minneskort (SIM-kort). Hur många tjocka pärmar med bilder, eller hur många sidor i en bok detta skulle uppta vill vi inte ens tänka på. Och vilken kostnad det hade varit!
Det handlar om strax över 34.000 bilder/pdf-filer totalt på våra  tre olika hemsidor och till detta tillkommer alla texter och förklaringar.

www.gammalstorp.se
www.torpruiner.se
www.victoriabenedictsson.se

Säkerhetskopiering har alltid högprioriterat
På nedan lilla minneskort, som är ett s. k. Mini-SIM-kort till dagens mobiltelefoner, ryms otroligt nog ALLA våra hemsidor och det finns fortfarande mycket plats kvar att använda.
Naturligtvis använder vi flera (4 olika) externa lösa hårddiskar för våra säkerhetskopior, då detta går mycket snabbare. Hårddiskarna förvaras också på skilda ställen, och av mer än en person. Till detta två separata USB-minnen. Så totalt 6 säkerhetskopior är ständigt i växlande omlopp för uppdateringar och detta utföres varje dag, eller vid ändringar. Varje månadsslut görs alltid en "general-säkerhets-kopiering".
Så risken att tappa information eller att hemsidan på något sätt skall krascha utan att vi kan återskapa den borde vara i det närmaste obefintlig.

 

Till toppen av sidan

 

Kartor: © Lantmäteriet, Licens: CC-BY-SA 3.0

 

Till toppen av sidan

 

10 av Hörbys kulturpristagare arbetar idag, eller har arbetat
 tillsammans med gammalstorp.se på ett eller annat sätt.

1982
Bertil Persson

(postum)
Hembygdskännare.

Bertil kallade sig blygsamt för "amatör-arkeolog", men han var långt ifrån någon amatör på området.

Han var också en av dem som värnade mest om bygden och engagerade sig i många frågor.

Vi har fått tillstånd och tillgång till Bertils arbete genom arvingarna.

Vi har gett Bertil en egen sida där vi försöker presentera hans gärningar, som inte är helt enkelt då det finns massor av material.

1987
Birgitta Svensson

Musikalen om Victoria

Birgitta är en allkonstnär och har producerat massor av saker. Men på hemsidan här och på
Victoria Benedictssons hemsida
är hon regissör, manusförfattare och drivkraften bakom skolpjäsen om Victoria.

2004
Henry Olsson

(postum)

Länk till delar av boken

Vi har fått tillstånd av Elsie Olsson att använda material från boken "Berättelsen om Hörbys förvandling under de senaste 150 åren".

2007
Torsten Blomdahl

(postum)

Torsten är en känd Hörbyfotograf och du kan se en presentation av honom under "Fotografer i bygden"

Torsten har bidragit med många bilder på gammalstorp.se av alla de olika slag.

Ett ämne är den Musical som Birgitta Svensson satte upp 1988, där Torsten fotograferat alla skådespelarna.

 

2008
Hörby Blåsorkester

www.horbyblasorkester.se

2009
 Bodil Pedersen

(postum)

Torpruiner i Fulltofta

Bodil Pedersen fick ta emot Hörby kommuns kulturpris för sina kart-läggningar av torpruinerna ute vid Fulltofta, och av människorna som bodde i dem.

2012
 Bertil Stridh

Ola Ols museum

Sedan 1995 har Bertil Stridh låtit ett fönster till den lokala historien vara öppet i sitt bygdemuseum. Här har Bertil samlat gamla ting från 1700-talet och framåt, där de flesta föremålen är från trakten.
Grunden lades av de saker som härstammade från Bertils morfars far Ola Olsson, som också gett namn åt museet.

2014
Fred Lundberg

www.gammalstorp.se

Fred Lundberg fick ta emot Hörby kommuns kulturpris för sin hemsida som innehåller (då 2014) mer än 6.5000 gamla bilder från Hörby kommun, och gräns-trakter. I april 2022 fanns det strax över 30.000 bilder på hemsidan.

På länken här kommer du direkt till menysidan för alla gamla bilder.
Gamla bilder

2017
Eva Grip

http://hotspotkollerod.se

Med en smittande berättarglädje som inte lämnar någon oberörd, och med sitt starka engagemang för Hörbys 1600-talshistoria, har Eva Grip utvecklat bygden och Prästgårdsparken i Östra Sallerup till att bli ett av Skånes mest intressanta kulturminnen och besöksmål. Eva Grip har, under sina uppskattade guidningar, förtrollat barn och vuxna med sina berättelser om den mytomspunna prästen Jöns Henriksson och hans gåtfulla park. Eva Grip uträttar en kulturgärning för bygden som låter tala om sig långt utanför Hörbys gränser.”

Foto: © Marie Jönsson

2019
 Arnold Wernersson


Önneköps byaförening har ställt massor av bilder till vårt förfogande för att visa på gammalstorp.se. Du hittar bilderna här på
Gamla bilder Önneköp



 



 

Till toppen av sidan

Startsida Gamla bilder Hörby tätort Kontakt Uppdateringar
Lokala företag och verksamheter från förr LÄnkar som inte passar in på orter och branscher